«Είμαι τρομοκρατημένος με την κατάσταση της αγοράς» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης μιλώντας στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΒΕΑ.

«Είμαι φοβισμένος, θυμωμένος για τα όσα συμβαίνουν τα τελευταία πέντε χρόνια. Θα ήταν επικίνδυνο για τον υπουργό Οικονομικών να μην είναι τρομοκρατημένος από την κατάσταση της αγοράς (...) αυτό δεν σημαίνει ότι θα υπογράψω κάτι υπό καθεστώς φόβου που θα βυθίζει στην ύφεση τις επιχειρήσεις» είπε χαρακτηριστικά. 

Ως προς το ΦΠΑ, σημείωσε πως η πρότασή μας είναι να πάμε από τους τρεις στους δυο συντελεστές. «Έναν χαμηλό για είδη πρώτης ανάγκης και έναν ψηλότερο στο 15% για όλα τα υπόλοιπα».

«Αυτή ήταν η πρόταση που την είχα συζητήσει και εγώ προσωπικά και η αντίδραση ήταν πολύ θετική» είπε.

Σημείωσε ακόμα πως, η ελληνική πλευρά είναι ευέλικτη στις διαπραγματεύσεις που γίνονται στο Brussels Group σχετικά με το ΦΠΑ. «Έχουμε και plan B και plan C τα οποία είναι και λελογισμένα», χαρακτηριστικά.

«Η πρόταση σχετικά με το ΦΠΑ που καταθέσαμε είναι εξόχως υπεύθυνη, αναπτυξιακή, καταπολεμά τη γραφειοκρατία και δίνει την ευκαιρία στις επιχειρήσεις και το δημόσιο να οραματίζονται ένα καλύτερο μέλλον», είπε ο κ. Βαρουφάκης και πρόσθεσε:

Οι θεσμοί μας λένε εδώ και χρόνια ότι είναι σημαντικό να μειωθεί ο αριθμός των φορολογικών συντελεστών του ΦΠΑ. Οι αντιδράσεις ήταν θετικές. Μακάρι να μπορούσαμε ψυχρά, τεχνοκρατικά και εμπειρικά να προχωρήσουμε σε συμφωνία.

«Υπάρχουν πολιτικές διαστάσεις που εμποδίζουν την τεχνοκρατική αυτή διευθέτηση», είπε ο υπουργός και επισήμανε ότι δεν υπάρχει κάτι που να θέλουμε πιο πολύ από το να κλείσουμε μια συμφωνία και να λειτουργήσουμε ως κανονική χώρα.