«Κύμα» αντιδράσεων έχει προκαλέσει το πρωτοφανές επεισόδιο της Προέδρου της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου με αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ.

Η κυρία Κωνσταντοπούλου εξέφρασε, προς τον επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης, την σφοδρή διαφωνία της για τον αποκλεισμό του δρόμου, με φραγμό από κλούβες των ΜΑΤ, στην συμβολή της Λ. Αμαλίας με την Βασιλίσσης Σοφίας, κατά την διάρκεια πορείας εργαζόμενων στα νοσοκομεία. Η «επίθεση» προς τον αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ. δημιούργησε αίσθηση και αρνητικά σχόλια.

Ενόχληση της ΕΛ.ΑΣ.

Αντίδραση του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Πανούση δεν έχει υπάρξει, όμως, από κύκλους της ΕΛ.ΑΣ., εκφράζεται ενόχληση, σύμφωνα με το Mega. Πιο συγκεκριμένα αστυνομικοί ενοχλήθηκαν από εκφράσεις όπως «να μου δώσει εξηγήσεις και αναφορά» ή «κύριε αστυνομικέ». 

Ορισμένοι μάλιστα εμφανίζονται και θιγμένοι από τη στάση της Προέδρου της Βουλής, τονίζοντας ότι οι αστυνομικοί σέβονται τους πολίτες και δίνουν εξηγήσεις στους προϊσταμένους τους, αφού εκτελέσουν τις εντολές. Ο συγκεκριμένος αστυνομικός είναι αστυνομικός διευθυντής και δεν του είχαν πει οι διαδηλωτές ότι θέλουν να μπουν στη Βουλή, ενώ οι αστυνομικοί είχαν προειδοποιήσει από πριν ότι δεν θα επιτραπεί η διέλευση. Τέλος, οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν ότι κράτησαν την ψυχραιμία τους και φέρθηκαν με σεβασμό, κάτι που δεν έκανε η κυρία Κωνσταντοπούλου.

Βολές από την αντιπολίτευση

Επίθεση στην Πρόεδρο της Βουλής εξαπέλυσε η Νέα Δημοκρατία. Ο υπεύθυνος του Τομέα Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη της ΝΔ, Δημήτρης Κυριαζίδης, τονίζει σε ανακοίνωσή του:

Η Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, αφού «τακτοποίησε» τα ζητήματα της εύρυθμης λειτουργίας του Κοινοβουλίου, επιτρέποντας δια της ανοχής της την εισβολή και παρουσία εντός αυτού σε κάθε αναρχοαυτόνομο και αντιεξουσιαστή, σήμερα επεκτείνει την καθ’ ύλην αρμοδιότητά της και στους έξωθεν της Βουλής χώρους, αναλαμβάνοντας πλέον και αστυνομικά καθήκοντα.

«Στην περίπτωση της Ζωής Κωνσταντοπούλου το «Ποτάμι» συμπονά τον Πρωθυπουργό. Την επιπόλαια απόφαση να την προτείνει για Πρόεδρο της Βουλής την πληρώνει κάθε μέρα πολύ ακριβά», αναφέρει το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη, σε ανακοίνωσή του, που την τιτλοφορεί: «Ζωή εκτός ορίων». Προσθέτει, πως η κυρία Κωνσταντοπούλου, «όπως η ίδια έχει πει δεν είναι απλώς η Πρόεδρος της Βουλής, είναι ο τρίτος πολιτειακός παράγων και ως τέτοια θα έχει λόγο παντού ακόμη και για τη διάταξη των δυνάμεων της Αστυνομίας στα πεζοδρόμια και τους δρόμους. Σε λίγο και στην … αγροφυλακή, καταλήγει το «Ποτάμι».

Το ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι «ο εκάστοτε Πρόεδρος της Βουλής, δια του Φρουράρχου, είναι αρμόδιος και υπεύθυνος για την αστυνόμευση εντός του κτιρίου της Βουλής. Για την αστυνόμευση εκτός του περιβόλου του κτιρίου της Βουλής την αρμοδιότητα και την ευθύνη τη φέρει η εκάστοτε κυβέρνηση, η αστυνομική αρχή και σε πολλές περιπτώσεις - όπως όταν υπάρχει συγκέντρωση ή διαδήλωση ως μορφή άσκησης του δικαιώματος του συνέρχεσθαι- ο εισαγγελέας». Επισημαίνει, δε, πως η κυρία Κωνσταντοπούλου «είναι προφανές ότι γυρίζει "με το ζωνάρι λυμένο" αναζητώντας ευκαιρίες διαφοροποίησης από μια κυβέρνηση στην ορκωμοσία της οποίας παρέστη ως παρακολούθημα της και η οποία - δια του κ. Τσίπρα - την επέλεξε ως Πρόεδρο της Βουλής».