Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου 

Χαμηλώνει τον πήχη των προσδοκιών για την Ρίγα η κυβέρνηση αν και βαθιά μέσα της ευελπιστεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να αποσπάσει τουλάχιστον κάποιες  θετικές δηλώσεις εκ μέρους των ευρωπαίων ηγετών με τους οποίους θα συναντηθεί στο περιθώριο της Συνόδου. 

Στην ενημέρωση που έγινε χθες από τους Νίκο Παππά και Αλέκο Φλαμπουράρη στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ τονίστηκε ότι η κυβέρνηση «δεν περιμένει πολλά», ωστόσο θεωρεί ιδιαίτερα σημαντικές κάποιες συναντήσεις που θα γίνουν  στην πρωτεύουσα της Λετονίας καθώς σ’αυτές ο πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει δια ζώσης στους συνομιλητές του τόσο τα αποτελέσματα της ως τώρα διαπραγμάτευσης όσο και την πρόταση της ελληνικής πλευράς για την απομείωση του χρέους και την ανάπτυξη. 

Η κυβέρνηση ακροβατεί σε ένα τεντωμένο σκοινί γνωρίζοντας ότι ο χρόνος τρέχει εις βάρος της χώρας, όμως πιστεύει ότι δεν μπορεί αυτήν την στιγμή να υποκύψει σε βεβιασμένες κινήσεις ή κινήσεις εντυπωσιασμού. Το Μαξίμου ποντάρει στις πολιτικές συζητήσεις που θα κάνει εις βάθος στην Ρίγα με τους ευρωπαίους ηγέτες θεωρώντας ότι με την στάση τους μπορούν να μεταδώσουν ένα θετικό κλίμα για το κλείσιμο της συμφωνίας. 

Αυτό είναι και το μοναδικό θέμα που απασχολεί προσώρας το πρωθυπουργικό επιτελείο. Καθώς σύμφωνα με πληροφορίες εφόσον η κυβέρνηση κλείσει την συμφωνία με τους δανειστές θα επιδιώξει το αμέσως επόμενο διάστημα να προχωρήσει  σε διορθωτικές κινήσεις στο εσωτερικό της. Η κατάσταση με τον Γιάνη Βαρουφάκη έχει καταντήσει πλέον ενοχλητική. Ο υπουργός Οικονομικών είναι σαν να προκαλεί με την στάση και τις δηλώσεις του εν μέσω διαπραγμάτευσης, ενώ η τελευταία του αποκάλυψη ότι μπορεί και να έχει καταγράψει όσα έγιναν στο Eurogroup της Ρίγας προκαλούν πανικό στα κυβερνητικά στελέχη. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Βαρουφάκης δεν ακολουθεί σήμερα τον πρωθυπουργό στην Λετονία. Αντιθέτως, μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα πετάει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. 

Το άλλο μεγάλο αγκάθι ακούει στο όνομα Ζωή Κωνσταντοπούλου.. Το Μαξίμου έχει φθάσει στα όριά του με την συνολική συμπεριφορά της Προέδρου της Βουλής όμως αυτήν την στιγμή τα χέρια είναι δεμένα. Η επιτροπή θεσμών και διαφάνειας που θα έκρινε σήμερα τους διορισμούς Ταγματάρχη και Τσακνή στην ΕΡΤ ματαιώθηκε καθώς η κ. Κωνσταντοπούλου δεν θεώρησε σκόπιμο να ακούσει το αίτημα του υπουργού Επικρατείας Ν. Παππά να μην διεξαχθεί η ακρόαση νωρίτερα  λόγω της παρουσίας του στην Λετονία. Και μάλιστα σημειώνεται με νόημα ότι της είχε ζητηθεί εδώ και καιρό αυτή η ακρόαση ωστόσο προγραμματίσθηκε τη μέρα που εκ των πραγμάτων ο Υπουργός Επικρατείας θα απουσίαζε συνοδεύοντας τον Πρωθυπουργό στην κρίσιμη σύνοδο κορυφής της Ρίγας. Παράλληλα εκφράζεται η απορία αν η Πρόεδρος της Βουλής ήθελε να εκθέσει και τον ίδιο τον πρωθυπουργό ο οποιός είχε ζητήσει να ανοίξει η ΕΡΤ τη Δευτέρα...