Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος 

Το ελληνικό δράμα παραμένει στην πρώτη γραμμή της ευρωπαϊκής επικαιρότητας έστω κι αν η Σύνοδος στη Ρίγα της Λετονίας δεν μοιάζει πρόσφορο πεδίο για την αναζήτηση προόδου. 

Ωστόσο, τη στιγμή που ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ διαμορφώνει προτάσεις πολιτικού συμβιβασμού (έστω κι αν διαψεύδονται στη συνέχεια) και η Άνγκελα Μέρκελ σκέφτεται ακόμη και το διάγγελμα για το ελληνικό ζήτημα, με στόχο να πείσει μεταξύ άλλων και την κοινοβουλευτική της ομάδα να στηρίξει ένα νέο πακέτο χρηματοδότησης προς την Ελλάδα, τα βλέμματα πέφτουν όχι μόνον στις κινήσεις του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα αλλά και στη στάση που θα τηρήσει ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς

Ο κ. Σαμαράς μεταβαίνει σήμερα στη Ρίγα προκειμένου να συμμετάσχει στη συνάντηση των Ηγετών του ΕΛΚ– Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης, πριν τη Σύνοδο Κορυφής. Παρόντες στην ίδια σύνοδο θα είναι, εκτός των Μέρκελ και Γιούνκερ και πολλών άλλων, ηγέτες όπως οι Μαριάνο Ραχόι και Νικολά Σαρκοζί. Η Συγγρού απέφευγε να επιβεβαιώσει ότι υπάρχει κάποια προγραμματισμένη συνάντηση του κ. Σαμαρά, σημειώνοντας ωστόσο ότι «στο περιθώριο θα τα πει με όλους». Την ίδια στιγμή, κοινοτικές πηγές θεωρούσαν πιθανότατο ένα τετ α τετ Σαμαρά – Μέρκελ και πιθανώς ένα αντίστοιχο μεταξύ του μεσσήνιου πολιτικού και του Ζ.Κ. Γιούνκερ (σ.σ. οι δυο τους τα είπαν δια μακρόν προ δύο εβδομάδων). Αντικείμενο των συναντήσεων δεν είναι, προφανώς, άλλο από τη διερεύνηση της στάσης που θα κρατήσει η Νέα Δημοκρατία έναντι μία ενδεχόμενης συμφωνίας. 

Διότι είναι προφανές ότι τα κόμματα και οι κυβέρνησης του ΕΛΚ, που θα δώσουν τη δική τους μάχη για το νέο πρόγραμμα, δεν θέλουν η Νέα Δημοκρατία, μέλος του ΕΛΚ από την Ελλάδα, να εμφανιστεί, όπως είχε συμβεί και την περίοδο πριν το 2011, με διαφορετική γραμμή. Τότε, ο κ. Σαμαράς είχε βρεθεί στη γωνία του ΕΛΚ, δεχόμενος μπαράζ επιθέσεων ενώ όσοι γαλάζιοι επιχειρούσαν να επικοινωνήσουν με τις Βρυξέλλες είχαν να λένε για την απομόνωση του κόμματος. 

Ο Πρόεδρος της Ν.Δ. ναι μεν ποτέ δεν έχει ταχθεί επισήμως κατά της συμφωνίας αλλά, αντιθέτως, έχει επιμένει στην ανάγκη άμεσης ολοκλήρωσής της, κρατά ανοικτά όλα τα σενάρια ως προς την τελική στάση του κόμματος, επικαλούμενος την αύξηση της φορολογίας και άλλα υφεσιακά μέτρα που θα περιλαμβάνει το νέο πακέτο. Η προχθεσινή, άλλωστε, απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου, που στηριζόταν ακριβώς στο δίπολο «συμφωνία τώρα – αξιολόγηση μόλις οριστικοποιηθεί» είχε ως στόχο αφενός να αμβλύνει τις εντάσεις στο εσωτερικό της ΝΔ, αφετέρου δε να εμφανίσει το κόμμα απολύτως συνεπές στον ευρωπαϊκό του προσανατολισμό. Αρκεί αυτός ο χειρισμός έναντι των ευρωπαίων της κεντροδεξιάς; 

Μένει να αποδειχθεί. Μόνον βέβαιο είναι ότι Βερολίνο, Βρυξέλλες και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες το τελευταίο που θέλουν να δουν, σε περίπτωση συμφωνίας με την κυβέρνηση Τσίπρα, είναι η κεντροδεξιά αντιπολίτευση να παίρνει ξανά το δρόμο του αντιμνημονίου.