ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Süddeutsche Zeitung: Πιθανή παράταση του προγράμματος για την Ελλάδα

Δημοσίευση 21 Μαΐου 2015, 09:00 / Ανανεώθηκε 21 Μαΐου 2015, 13:03
 Süddeutsche Zeitung: Πιθανή παράταση του προγράμματος για την Ελλάδα
Facebook Twitter Whatsapp

Σε μια αποκάλυψη προχωρά η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung που κάνει λόγο για πιθανή παράταση του ελληνικού προγράμματος, για να αποφευχθεί η ελληνική χρεοκοπία.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σε μια αποκάλυψη προχωρά η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung που κάνει λόγο για πιθανή παράταση του ελληνικού προγράμματος, για να αποφευχθεί η ελληνική χρεοκοπία.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η απόφαση αναμένεται, μάλιστα, να ληφθεί πριν τη σύνοδο των G7 τον Ιούνιο.

Το σχέδιο που επικαλείται η εφημερίδα προβλέπει επίσης την εκταμίευση περίπου 4 δισ. ευρώ από τα κράτη-μέλη αλλά σε αντάλλαγμα η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να δεχθεί ορισμένους από τους όρους του τρέχοντος προγράμματος όπως η αναμόρφωση του ΦΠΑ.

Όπως δηλώνει στη γερμανική εφημερίδα υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Eurogroup αυτή θεωρείται  ως «η καλύτερη επιλογή» προκειμένου να σωθεί η Ελλάδα από τη χρεοκοπία και την κατ' ατύχημα αποχώρηση από τη ζώνη του ευρώ.

Το αν θα μπορέσει να δοθεί παράταση στην Αθήνα, σημειώνει η εφημερίδα, θα εξαρτηθεί από τη συνομιλία που θα έχουν σήμερα στη Ρίγα ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η Γερμανίδα καγκελάριος 'Άνγκελα Μέρκελ.

Σύμφωνα με Ευρωπαίους διπλωμάτες, οι ηγέτες των χωρών της ευρωζώνης προσπαθούν να καταλήξουν σε μια τουλάχιστον πολιτική συμφωνία με την Αθήνα. Και αυτό διότι δεν επιθυμούν οι συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της να κυριαρχήσουν στη σύνοδο της Ομάδας G7 που θα πραγματοποιηθεί στις 7 και 8 Ιουνίου, όπως είχε γίνει το 2011.

Βάσει του σχεδιασμού αυτού, εξηγεί η Suddeutsche Zeitung, οι διαπραγματεύσεις θα έχουν προχωρήσει σε τέτοιο βαθμό ως το τέλος Μαΐου, ώστε οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης να μπορέσουν την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου να συναντηθούν και να λάβουν μια απόφαση για το θέμα.

Τα καλύτερο σενάριο, εξηγούν Ευρωπαίοι διπλωμάτες, θα ήταν να ζητηθεί από την Αθήνα να εκπληρώσει μέρος του τρέχοντος προγράμματος. Τότε θα μπορούσε να αποδεσμευθεί μέρος της βοήθειας, ενώ θα μπορούσε επίσης να δοθεί παράταση του τρέχοντος προγράμματος ως το φθινόπωρο. Παράλληλα θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για ένα τρίτο πρόγραμμα βοήθειας.

Προκειμένου να αποδεσμευθούν τα χρήματα αυτά, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει, σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να ακολουθήσει πρόγραμμα περικοπής δαπανών ύψους περισσότερων από 5 δισεκ. ευρώ, να προχωρήσει σε αλλαγές στο καθεστώς του ΦΠΑ, καθώς και άλλες μεταρρυθμίσεις. Αντίθετα, οι αλλαγές στην αγορά εργασίας και το συνταξιοδοτικό θα λάβουν παράταση για μετά το φθινόπωρο.

Ένας λόγος που οι χώρες της ευρωζώνης εξετάζουν να δοθεί παράταση στην Αθήνα είναι ότι φοβούνται ότι ο κ. Τσίπρας ενδέχεται να ζητήσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. «Αν σχεδιάζεται δημοψήφισμα για το φθινόπωρο, η ΕΕ δεν μπορεί να κάνει τίποτε άλλο παρά να παρατείνει το τρέχον πρόγραμμα βοήθειας», εξήγησε ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης.

Πριν από τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος η ΕΕ «δεν μπορεί απλώς να αρχίσει τη χρηματοδότηση» της Ελλάδας, πρόσθεσε ο ίδιος, ενώ χωρίς οικονομική βοήθεια η Αθήνα απειλείται με χρεοκοπία.