Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς  

Τη φράση «δύο ξένοι στην ίδια πόλη» - παραμένοντας μόνο στον τίτλο και όχι στο σενάριο της γνωστής γαλλικής ταινίας- θυμίζει η σημερινή παρουσία του Αλέξη Τσίπρα και του Αντώνη Σαμαρά στη Ρίγα της Λετονίας. Ο μεν πρωθυπουργός μετέβη  στη μεγαλύτερη πόλη της Βαλτική για τη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Ανατολική Εταιρική Σχέση, ο δε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη Σύνοδο των ηγετών του ΕΛΚ που θα προηγηθεί της Συνόδου Κορυφής. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αντώνης Σαμαράς στο περιθώριο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος θα έχει κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους ηγέτες της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς, από τους οποίους αναμένεται να του ζητήσει στήριξη για «να μην αποδειχθούν μάταιες οι θυσίες του ελληνικού λαού», ξεκαθαρίζοντας ότι η στήριξη αυτή δεν αφορά αυτή ή την οποιαδήποτε κυβέρνηση, αλλά την ίδια την Ελλάδα. 

Στο εσωτερικό ωστόσο, η Συγγρού έχει ξεκαθαρίσει, σύμφωνα και με την απόφαση του πρόσφατου άτυπου Πολιτικού Συμβουλίου, ότι περιμένει να δει πρώτα τη συμφωνία και εν συνεχεία να αποφασίσει για τη στάση που θα κρατήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σε κάθε περίπτωση πάντως ο κ. Σαμαράς που δέχεται εισηγήσεις για καταψήφιση της συμφωνίας, με βάση τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας,  έχει διαμηνύσει ότι «η ΝΔ δεν πρόκειται να στηρίξει υφεσιακά μέτρα». 

Στην ίδια συνεδρίαση αποφασίστηκε να γίνει συνεδρίαση της γαλάζιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας για να υπάρξει συζήτηση γύρω από το ζήτημα, ωστόσο όπως ξεκαθαρίστηκε από την ηγετική ομάδα της ΝΔ, η τελική απόφαση θα ληφθεί από τον ίδιο τον Πρόεδρο του κόμματος. Η θέση αυτή ήρθε ως απάντηση στα κορυφαία στελέχη της παράταξης, όπως είναι η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Νίκος Δένδιας, ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης και άλλοι, τα οποία ζητούν να υπάρξει καταγραφή των τάσεων μέσα στην Κ.Ο. 

Είναι σαφές, τόνιζαν έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη της ΝΔ στο newpost.gr, πως η Συγγρού δεν επιθυμεί αναμέτρηση σε κάλπη μέσα σε εκλεγμένο κομματικό όργανο, καθώς η καταγραφή των όποιων διαφοροποιήσεων μπορεί να μεταφραστεί σε καταμέτρηση δυνάμεων μεταξύ της σημερινής ηγεσίας και των κορυφαίων στελεχών που ζητούν έκτακτο Συνέδριο και αλλαγή ηγεσίας και να αποτελέσει εφαλτήριο για την εκκίνηση εσωκομματικών διαδικασιών. 

Η απόφαση αυτή πάντως, παρά την ανακωχή που θα υπάρξει μέχρι να γνωστοποιηθεί η συμφωνία, αναμένεται να προκαλέσει νέους εσωκομματικούς τριγμούς, καθώς τα παραπάνω στελέχη έχουν ήδη διαμηνύσει ότι «οι βουλευτές δεσμεύουν με την ψήφο και τη γνώμη τους την ηγεσία, αλλά και αυτοδεσμεύονται από τους κανόνες της εσωκομματικής δημοκρατίας. Μια σοφή και σώφρονα ηγεσία δεν το προσπερνά αυτό αδιάφορα», καλώντας τη Συγγρού «να μην επιτρέψει το εθνικό δίλημμα να μεταβληθεί σε εσωκομματικό μας πρόβλημα».