Την ώρα που η σύνοδος κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών αναμένεται να ξεκινήσει σε λίγες ώρες στην Ρίγα, προοιωνίζοντας αμφίβολες εξελίξεις για το ελληνικό ζήτημα, ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται ξανά απέναντι σε διπλό στόχαστρο, καθώς έχει να αντιμετωπίσει τόσο τον μαινόμενο εσωκομματικό πόλεμο, όσο και τους πιστωτές που ζητούν άμεσα μέτρα για να προχωρήσει η συμφωνία.

Τα «αγκάθια» που ετοιμάζονται να... τσιμπήσουν τον Πρωθυπουργό έρχονται καταρχήν από το ίδιο του το κόμμα, με τους αντάρτες να πιέζουν να μην... παραδοθεί άνευ όρων, υπογράφοντας μια συμφωνία που θα αναιρεί όλα όσα είχε υποσχεθεί προεκλογικά. 

Μηλιός, Χρυσόγονος και τα άλλα... παιδιά του κόμματος έχουν αποδυθεί τις τελευταίες ημέρες σε έναν αγώνα να υψώσουν φωνή στις επικείμενες αποφάσεις του πρωθυπουργού που πιθανότατα αφορούν ριζικές μεταρρυθμίσεις και σημεία τα οποία έχουν θίξει επανειλημμένα οι δανειστές. 

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης μένει αυτή την στιγμή έκθετος κατά κάποιον τρόπο, τόσο απέναντι στο κίνημά του όσο και στην ελληνική κοινωνία, καθώς στην ουσία τίποτα απ' όσα είχε υποσχεθεί στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης δεν φαίνεται να έχει υλοποιηθεί, καθώς ο ΕΝΦΙΑ κατά πάσα πιθανότητα παραμένει, η 13η σύνταξη, όπως έχουν δηλώσει τις τελευταίες ημέρες Κορωνάκης και Ρωμανιάς, δεν θα επανέλθει πριν από το 2016, ενώ δεν έχει ακουστεί ακόμα κάτι για επαναφορά του αφορολόγητου των 12.000.

Παράλληλα και το αλαλούμ με το ΦΠΑ δυσκολεύει ολοένα και περισσότερο τον Πρωθυπουργό!

Στην ουσία, σχεδόν κανένας μνημονιακός φόρος δεν έχει καταργηθεί, έτσι είχε παραδεχθεί σε ανύποπτο χρόνο και η ίδια η Ζωή Κωνσταντοπούλου, κάτι το οποίο έρχεται σε αντίθεση με το πρόγραμμα που είχε εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός το 2013, ενώ το μόνο που φαίνεται να έχει υλοποιηθεί από τις προεκλογικές εξαγγελίες του είναι η ρύθμιση των 100 δόσεων. 

Και όλα αυτά, όταν οι εταίροι περιμένουν τον Τσίπρα στην... γωνία, καθώς τα δημοσιεύματα τον θέλουν να προσπαθεί να γλιτώσει τις μεγάλες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και να την γλιτώσει φθηνά, στην προσπάθεια του να εξασφαλίσει συμφωνία που θα ικανοποιεί όλες τις πλευρές: Και τους αντάρτες του ΣΥΡΙΖΑ, και τους δανειστές αλλά και τον κόσμο που τον ψήφισε και τον έφερε στην εξουσία. 

Ο Τσίπρας καλείται τώρα περισσότερο από ποτέ άλλοτε να δώσει απαντήσεις τόσο στους εσωκομματικούς του αντιπάλους, αλλά και να φανεί αντάξιος των περιστάσεων που απαιτούν διαπραγμάτευση εδώ και τώρα. 

Μ.Μ.