Η Ευρωζώνη θα πρέπει να επιτρέψει στην Ελλάδα να φύγει από το ευρώ προσωρινά, επανέλαβε ο πρόεδρος του γερμανικού ινστιτούτου Ifo.

Μιλώντας στο CNBC,  ο Χανς Βέρνερ Ζιν τόνισε ότι δεν βλέπει πώς θα μπορούσε η Ελλάδα να λύσει τα προβλήματά της μέσα σε ένα κοινό νομισματικό μπλοκ, αλλά όπως επεσήμανε το Grexit δεν χρειάζεται να είναι μόνιμο.

«Δεν είναι καλύτερα να έχουμε μια πιο ευέλικτη ευρωζώνη, που καποιο μέλος θα μπορεί να βγαινει προσωρινά και να επιστρέφει αργότερα με υποτιμημένο νόμισμα, από το να προσπαθούμε να επιβάλουμε την υποτίμηση εσωτερικά; Αυτή είναι η συνταγή για την αύξηση της ανεργίας και τη δημιουργία αναταραχών», υπογραμμίζει.

«Η Ελλάδα δεν μπορεί να αποπληρώσει το χρέος της. Και καθυστερούμε τη διαδικασία της ανακήρυξης της χρεοκοπίας της, κάτι που θα ήταν παράνομο εάν επρόκειτο για ιδιωτική εταιρεία» πρόσθεσε, σημειώνοντας επίσης ότι χρειάζεται ένα μεγάλο «κούρεμα» χρέους και ριζικά μέτρα για την Ελλάδα.

Σχολιάζοντας τη δήλωση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε περί χρεοκοπίας της Ελλάδας, ο Ζιν είπε: 

Ο Σόιμπλε έχει στηρίξει την Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια. Η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος δανειστής της Ελλάδας επομένως αν είπε κάτι τέτοιο αυτή είναι μια σημαντική δήλωση.