Οι πιστωτές θέτουν τις συντάξεις ως πρώτη προτεραιότητα, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο σε συμβιβασμό σε άλλα ζητήματα όπως το θέμα του κατώτατου μισθού τονίζει δημοσίευμα του Bloomberg.

Οι έλληνες διαπραγματευτές συναντιούνται σήμερα με τους ηγέτες του Brussels Group όσο συνεχίζουν τις προσπάθειες να φτάσουν σε συμφωνία μέχρι το τέλος του μήνα, όπως αναφέρουν δύο αξιωματούχοι που παρακολουθούν τις συνομιλίες.

'Οπως αναφέρει το δημοσίευμα «αν ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να προσφέρει ικανοποιητικές δεσμεύσεις για την αναμόρφωση του προγράμματος συνταξιοδότησης στην Ελλάδα - ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια της χώρας που καθυστερεί την ενίσχυση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου - οι πιστωτές θα μπορούσαν να φανούν επιεικείς στις απαιτήσεις τους για να περιορίσουν τις αυξήσεις στον ελάχιστο μισθό

Σε περίπτωση που η ελληνική πλευρά δώσει επαρκείς εγγυήσεις για την αναμόρφωση του συστήματος συντάξεων, οι εταίροι θα μπορούσαν να είναι πιο διαλλακτικοί στο ζήτημα του βασικού μισθού, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει επιστροφή στα προ 2012 επίπεδα.

Γερμανός κυβερνητικός αξιωματούχος σχολίασε, ωστόσο, στο πρακτορείο πως μια αποδεκτή συμφωνία με την Ελλάδα ενδέχεται να περιλαμβάνει μόνο το 1/3 των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει παλαιότερα η χώρα μας.

Δεύτερος αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης σχολίασε ότι τυχόν συμφωνία που θα αναιρεί τις αρχικές δεσμεύσεις της Αθήνας για τον βασικό μισθό θα ισοδυναμούσε με διαγραφή του 75% των μέτρων που είχε αρχικά υποσχεθεί πως θα υλοποιήσει η Ελλάδα.