Γράφει ο Γιάννης Γιαννόπουλος 

Δεν πρόλαβαν καλά-καλά να ηχήσουν οι καμπάνες της ανακωχής στη ΝΔ, μετά το άτυπο πολιτικό συμβούλιο και ήχησαν εκ νέου τα τύμπανα του πολέμου.

Ο λόγος, αρκετές τοποθετήσεις, όχι δημοσίως και επίσημα πάντως, από στελέχη που βρίσκονται στη λεγόμενη προεδρική ομάδα ότι μπορεί τα όργανα να συνεδριάσουν αλλά την τελική απόφαση για την στάση της ΝΔ στην ψηφοφορία για την επερχόμενη συμφωνία θα την λάβει ο Αντώνης Σαμαράς. Δεν ήθελαν και πολύ οι αντίπαλοι του προέδρου της ΝΔ να αντιδράσουν και να υποστηρίξουν ότι αν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε η συνεδρίαση των οργάνων είναι εντελώς προσχηματική.

Η απόφαση του άτυπου πολιτικού συμβουλίου, που μάλιστα ανακοινώθηκε ως ομόφωνη, είναι να συνεδριάσουν τα όργανα του κόμματος και να συγκληθεί η κοινοβουλευτική ομάδα όπου θα λάβουν τον λόγο και οι βουλευτές. Αυτό ικανοποιούσε όσους το τελευταίο χρονικό διάστημα εκφράζουν διαφωνίες για τον τρόπο λήψης των αποφάσεων στην ΝΔ, φτάνοντας να κατηγορούν ευθέως τους στενούς συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά, αλλά και τον ίδιο για «ολιγαρχική» αντίληψη.

Όμως διαρροές από το προεδρικό στρατόπεδο, ότι η πλέον βαρύνουσα γνώμη θα είναι αυτή του Αντώνη Σαμαρά και ότι οφείλουν όλοι οι βουλευτές να την ακολουθήσουν, προκαλούν εύλογες αντιδράσεις από αυτούς που στο πολιτικό συμβούλιο τάχθηκαν υπέρ της ψήφισης της συμφωνίας ώστε να μην καταστραφεί η χώρα.

Ήδη αυτή η ομάδα των βουλευτών είναι πεπεισμένη ότι η ηγεσία της ΝΔ προσανατολίζεται στην καταψήφιση της συμφωνίας αφού κάποιοι εκτιμούν ότι μόνο έτσι θα οδηγηθούν ξανά στην εξουσία ή το λιγότερο στην πτώση της κυβέρνησης. Τους ίδιους βουλευτές δεν ικανοποιεί το επιχείρημα ότι η συμφωνία είναι χειρότερη από το e-mail Χαρδούβελη και εκτιμούν ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα πρέπει να τηρήσει μια υπεύθυνη στάση, που ως γνώμονα θα έχει το συμφέρον της χώρας, δηλαδή την χρηματοδότηση και την ενίσχυση της ρευστότητας. Από την άλλη πλευρά μια ισχυρή ομάδα βουλευτών δηλώνουν αντίθετοι στην όποια συμφωνία γιατί αλλιώς η ΝΔ δεν θα μπορεί να δικαιολογήσει την υπόστασή της ως αξιωματική αντιπολίτευση.

Με κίνδυνο να προκληθεί ακόμη μεγαλύτερο εσωκομματικό πρόβλημα στη ΝΔ, η ηγεσία της Συγγρού έχει μία και μόνη στάση όταν ερωτάται για το συγκεκριμένο θέμα. «Να δούμε την συμφωνία και θα αποφασίσουμε, τίποτε περισσότερο» διατείνονται συνομιλητές του Αντώνη Σαμαρά.