Στην εποχή μετά τη συμφωνία αναφέρεται ο οικονομικός αναλυτής του καναλιού Channel 4 Πολ Μέισον, που εκτιμά πως θα επέλθει διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ και παραίτηση του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.

Σε άρθρο του τονίζει πως το πιθανότερο σενάριο «είναι ότι ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης μπροστά στο ενδεχόμενο ενός "ανέντιμου συμβιβασμού" θα παραιτηθεί. Θα ακολουθήσει η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ και η Αριστερή Πλατφόρμα θα αποχωρήσει. Ο Τσίπρας θα ζητήσει στήριξη από το Ποτάμι και από τη φιλελεύθερη πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας. Έτσι θα υπάρξει συμφωνία για ελάφρυνση του χρέους και ο ΣΥΡΙΖΑ θα μεταλλαχθεί σε ένα κεντροαριστερό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα».

Μάλιστα, ο ίδιος σημειώνει ότι τα σενάρια αυτά δεν είναι δικά του αλλά τα επεξεργάζεται η Ευρωζώνη, ενώ αναφορά κάνει για στην Πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου και στην «Επιτροπή Αλήθειας για το Δημόσιο Χρέος».

«Η Ευρώπη θεωρούσε ότι οι πρωτοβουλίες αυτές ήταν ρητορικές και επέτρεπαν στον ΣΥΡΙΖΑ να κατασκευάσει μία αφήγηση και τίποτα περισσότερο», σχολιάζει ο Μέισον και προσθέτει: 

Η παραδοχή της Ζωής Κωνσταντοπούλου πως η σύσταση της Επιτροπής Αλήθειας είναι "νομικό μας καθήκον", υποδεικνύει πως υπάρχει περίπτωση το κοινοβούλιο να διαγράψει τμήμα του χρέους κάνοντας το έργο της κυβέρνησης αδύνατο.