Με στόχο να ανοίξει πολιτικά τον δρόμο για συμφωνία Αθήνας-θεσμών ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δίνει το παρών στην Σύνοδο Κορυφής της Ρίγας, όπου θα έχει κρίσιμες επαφές με τη γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ και τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, ρίχνοντας στο τραπέζι των συνομιλιών τα ζητήματα του χρέους και της ρευστότητας, την ώρα που τα σενάρια παράτασης του προγράμματος και... καταστροφής καλά κρατούν.

Περίπου στις 22:00 αναμένεται να ολοκληρωθεί το δείπνο εργασίας με το οποίο άρχισαν στις 20:00 οι εργασίες της Συνόδου, ενώ στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θα δει Μέρκελ και Ολάντ, σε κεντρικό ξενοδοχείο, όπου διαμένουν οι ευρωπαίοι ηγέτες. Στη συνάντηση θα συμμετέχουν και ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, όπως και ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Εκεί, ο έλληνας πρωθυπουργός θα θέσει το ζήτημα της ρευστότητας, διαμηνύοντας ότι είναι επιτακτική ανάγκη η επίλυσή του, ενώ θα παρουσιάσει και το σχέδιο της κυβέρνησης για την απομείωση του χρέους.

Για το θέμα του ΦΠΑ, που έχει εξελιχθεί σε μεγάλο «αγκάθι» στης διαπραγμάτευσης, η κυβέρνηση λέει ότι στους δύο συντελεστές (11% και 23% που θέλουν οι δανειστές) επιμένοντας για τρεις συντελεστές (7%, 14% και 22%).

Ο πρωθυπουργός θα υπογραμμίσει ότι στους εταίρους του ότι η ελληνική πλευρά έχει ήδη κάνει αρκετές υποχωρήσεις, όπως στο Ασφαλιστικό, στο κομμάτι των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι βάσει της προόδου που έχει γίνει έως τώρα στις διαπραγματεύσεις, θεωρείται ώριμο ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία έως το τέλος του μήνα. 

Διευκρίνιζαν ότι στην αποψινή τριμερή συνάντηση η κυβέρνηση δεν περιμένει να υπάρξει, να επικυρωθεί μια συμφωνία, καθώς είναι μια άτυπη συνάντηση που δεν υποκαθιστά ούτε τη Σύνοδο ούτε το Eurogroup. 

Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι θα τεθεί και το χρηματοδοτικό ζήτημα, υπό την έννοια και στην κατεύθυνση ότι πρέπει να λυθεί και το θέμα του τριμήνου που έχουμε μπροστά μας αλλά όχι μόνο αυτό, καθώς η κυβέρνηση επιθυμεί να υπάρξει μια λύση που να καλύπτει ένα μεσοπρόθεσμο διάστημα.

Στο ίδιο πλαίσιο, σημείωναν ότι για την κυβέρνηση το ζήτημα δεν είναι το πώς θα φτάσουμε έως τον Σεπτέμβριο αλλά μια συμφωνία που θα δίνει τη δυνατότητα στην ελληνική οικονομία να πάρει και την ανάσα που της χρειάζεται και να διευθετήσει τα ζητήματα. Επιπλέον οι ίδιες κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι προφανώς γίνονται επεξεργασίες και από την πλευρά της κυβέρνησης για το πώς μπορεί να γίνει αυτή η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού με τρόπο που να είναι αποδεκτός και από τους θεσμούς και από τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Το ζήτημα του χρηματοδοτικού κενού ουσιαστικά παραπέμπει στο ζήτημα του χρέους.

Η κυβέρνηση, ανέφεραν ακόμη, ότι περιμένει να υπάρξει ένα χρονοδιάγραμμα ώστε έως το τέλος του μήνα να έχει επέλθει συμφωνία και να έχει γίνει το Eurogroup που θα την επικυρώσει.

«Βροχή» τα σενάρια

Για το σενάριο της έκτακτης συνάντησης του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι με τον Αλέξη Τσίπρα μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα -σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο που φέρεται να διέρευσε αποκαλύπτοντας και πρόθεση και για έκτακτο Eurogroup την ίδια ημέρα- η κυβέρνηση δηλώνει άγνοια, χωρίς ωστόσο να είναι αρνητική στο ενδεχόμενο αυτό. 

Παράλληλα, λίγες ώρες πριν από τη Σύνοδο της λετονικής πρωτεύουσας, η γερμανική Süddeutsche Zeitung και ο βρετανικός Guardian αναφέρθηκαν στο ενδεχόμενο παράτασης του ελληνικού προγράμματος, το οποίο μπορεί να συζητηθεί και κατά τις συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ. 

Το σχέδιο που επικαλείται η γερμανική εφημερίδα προβλέπει επίσης την εκταμίευση περίπου 4 δισ. ευρώ από τα κράτη-μέλη αλλά σε αντάλλαγμα η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να δεχθεί ορισμένους από τους όρους του τρέχοντος προγράμματος όπως η αναμόρφωση του ΦΠΑ.

Επικαλούμενος γερμανούς αξιωματούχους με γνώση των διαπραγματεύσεων, ο Guardian αναφέρει ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να προσφερθεί στην Αθήνα «ανάσα τεσσάρων μηνών» που θα δώσει τον χρόνο στην ελληνική κυβέρνηση να σχεδιάσει λεπτομερή κατάλογο μεταρρυθμίσεων, στη βάση των προτάσεων που μελετώνται αυτή τη στιγμή σοβαρά από τους δανειστές. Τα σενάρια αυτά, πάντως, διέψευσαν Αθήνα και Κομισιόν.

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές, κληθείσες να σχολιάσουν γερμανικό δημοσίευμα που έκανε λόγο περί ενδεχόμενης παράτασης του ισχύοντος προγράμματος έως το φθινόπωρο, ανέφεραν ότι ούτε η κυβέρνηση έχει θέσει τέτοιο θέμα, ούτε της έχει τεθεί. Ανέφεραν επίσης ότι δεν έχει φτάσει ποτέ στην κυβέρνηση η «πρόταση Γιούνκερ» που είχε δει το φως της δημοσιότητας προ ημερών. 

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός έφτασε στη Ρίγα με αεροπλάνο C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας. Συνοδευόταν από τους υπουργούς Ν. Παππά, Ευκλ. Τσακαλώτο, Ν. Χουντή, τον Κυβερνητικό εκπρόσωπο Γ. Σακελλαρίδη, τον Διπλωματικό του σύμβουλο  Β. Καλπαδάκη και τον υπεύθυνο του Γραφείο Τύπου Θ. Μιχόπουλο. Η Σύνοδος Κορυφής θα ολοκληρωθεί αύριο.