Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος

Σε μεγάλη πολιτική πληγή - αυτός είναι ο χαρακτηρισμός κορυφαίου υπουργού σε συνομιλητή του- εξελίσσεται η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου για την κυβέρνηση αλλά και για τον ίδιο τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα που πολλές φορές τον έχει φέρει σε δύσκολη θέση.

Η ενόχληση του Μαξίμου δεν κοινοποιείται επίσημα, καθώς βρισκόμαστε σε κρίσιμη καμπή της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους και δεν προέχει το ζήτημα της Προέδρου της Βουλής, χωρίς να παραβλέπουν τι γίνεται.

Η στρατηγική που ακολουθεί η κυρία Κωνσταντοπούλου είναι άκρως προσωπική, όπως λένε αρκετοί «σύντροφοι» της και κινείται στα πλαίσια της οικοδόμησης ενός αρχηγικού προφίλ. Όλες οι κινήσεις της αυτό δείχνουν: Π.χ. ηχηρή διαφοροποίηση στις συζητήσεις για τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές με να φορά στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, η άρνησή της να διαθέσει τα αποθεματικά της Βουλής, η στάση της ως προς το θέμα της τυπικής ολοκλήρωσης του διορισμού του νέου ΔΣ της ΕΡΤ, καθώς εκκρεμεί η συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής. Ουσιαστικά εκπορεύονται από προσωπικές στρατηγικές διαφοροποίησης που της δίνουν τη δυνατότητα να αμφισβητεί τις επιλογές του Πρωθυπουργού χωρίς, όμως, να έρχεται σε μετωπική σύγκρουση μαζί του και παράλληλα να συγκεντρώνει κοντά της πάσης δύσεως διαμαρτυρόμενους…

Το κλίμα είναι φορτισμένο και οι αντιδράσεις κατά της προέδρου της Βουλής, μέχρι στιγμής στο παρασκήνιο, ξεφεύγουν από τα όρια και πολλοί προβλέπουν ανοικτή σύγκρουση με το Μέγαρο Μαξίμου μόλις τελειώσει η συμφωνία.

Το Μαξίμου, επιχειρεί πάντως να «χαμηλώσει» τους τόνους, καθώς κύκλοι του διαμηνύουν ότι: «Η ατμόσφαιρα δεν είναι αυτή που περιγράφεται" καθώς και ότι: "Δεν υπάρχει καμία δυσαρέσκεια του Μαξίμου για τη Ζωή Κωνσταντοπούλου». 

Τυπικές διαρροές που δεν αλλάζουν την ουσία: Μέγαρο Μαξίμου, δηλ. Πρωθυπουργικό επιτελείο και Πρόεδρος Βουλής είναι δυο διαφορετικοί κόσμοι και αυτό, όπως προβλέπουν οι πιο μυημένοι θα φανεί σύντομα και πιο καθαρά.