ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι συζητά η τριμερής στη Ρίγα

Δημοσίευση 21 Μαΐου 2015, 22:36 / Ανανεώθηκε 22 Μαΐου 2015, 01:12
Τι συζητά η τριμερής στη Ρίγα
Facebook Twitter Whatsapp

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στη Ρίγα. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στη Ρίγα. 

Στη συνάντηση συμμετέχουν εκ μέρους της ελληνικής πλευράς και ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Η κ. Μέρκελ και ο κ. Ολάντ έφτασαν διαδοχικά, με μερικά λεπτά διαφορά, στο ξενοδοχείο όπου λαμβάνει χώρα η συνάντηση.

Πριν τη συνάντηση, σύμφωνα με πληροφορίες οι ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας είχα κατ ιδίαν τετ α τετ για περίπου δέκα λεπτά. 

Τα θέματα που θα βάλει η ελληνική πλευρά 

Στο τετ α τετ, ο έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει το ζήτημα της ρευστότητας, διαμηνύοντας ότι είναι επιτακτική ανάγκη η επίλυσή του, ενώ θα παρουσιάσει και το σχέδιο της κυβέρνησης για την απομείωση του χρέους.

Για το θέμα του ΦΠΑ, που έχει εξελιχθεί σε μεγάλο «αγκάθι» στης διαπραγμάτευσης, η κυβέρνηση λέει ότι στους δύο συντελεστές (11% και 23% που θέλουν οι δανειστές) επιμένοντας για τρεις συντελεστές (7%, 14% και 22%).

Ο πρωθυπουργός θα υπογραμμίσει ότι στους εταίρους του ότι η ελληνική πλευρά έχει ήδη κάνει αρκετές υποχωρήσεις, όπως στο Ασφαλιστικό, στο κομμάτι των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι βάσει της προόδου που έχει γίνει έως τώρα στις διαπραγματεύσεις, θεωρείται ώριμο ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία έως το τέλος του μήνα.

Διευκρίνιζαν ότι στην αποψινή τριμερή συνάντηση η κυβέρνηση δεν περιμένει να υπάρξει, να επικυρωθεί μια συμφωνία, καθώς είναι μια άτυπη συνάντηση που δεν υποκαθιστά ούτε τη Σύνοδο ούτε το Eurogroup.

Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι θα τεθεί και το χρηματοδοτικό ζήτημα, υπό την έννοια και στην κατεύθυνση ότι πρέπει να λυθεί και το θέμα του τριμήνου που έχουμε μπροστά μας αλλά όχι μόνο αυτό, καθώς η κυβέρνηση επιθυμεί να υπάρξει μια λύση που να καλύπτει ένα μεσοπρόθεσμο διάστημα.

Στο ίδιο πλαίσιο, σημείωναν ότι για την κυβέρνηση το ζήτημα δεν είναι το πώς θα φτάσουμε έως τον Σεπτέμβριο αλλά μια συμφωνία που θα δίνει τη δυνατότητα στην ελληνική οικονομία να πάρει και την ανάσα που της χρειάζεται και να διευθετήσει τα ζητήματα. Επιπλέον οι ίδιες κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι προφανώς γίνονται επεξεργασίες και από την πλευρά της κυβέρνησης για το πώς μπορεί να γίνει αυτή η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού με τρόπο που να είναι αποδεκτός και από τους θεσμούς και από τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Το ζήτημα του χρηματοδοτικού κενού ουσιαστικά παραπέμπει στο ζήτημα του χρέους.