ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβερνητική πηγή στο Newpost: Υπάρχει πρόοδος- Κρίσιμη η συνάντηση με Γιουνκέρ

Δημοσίευση 22 Μαΐου 2015, 00:46 / Ανανεώθηκε 22 Μαΐου 2015, 07:48
Κυβερνητική πηγή στο Newpost: Υπάρχει πρόοδος- Κρίσιμη η συνάντηση με Γιουνκέρ
Facebook Twitter Whatsapp

Σε εποικοδομητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής στη Ρίγα της Λετονίας. Όπως είπε στο newpost ανώτατη κυβερνητική πηγή σχετικά με την έκβαση των συζητήσεων «πάμε καλύτερα  και περιμένουμε τη συνάντηση με τον Γιουνκέρ ώστε να βοηθήσει  στην ολοκλήρωση της συμφωνίας». 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σε εποικοδομητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής στη Ρίγα της Λετονίας.

Όπως είπε στο newpost ανώτατη κυβερνητική πηγή σχετικά με την έκβαση των συζητήσεων «πάμε καλύτερα  και περιμένουμε τη συνάντηση με τον Γιουνκέρ ώστε να βοηθήσει  στην ολοκλήρωση της συμφωνίας». 

Ωστόσο παρότι οι παριστάμενοι συμφώνησαν ότι επετεύχθη πρόοδος στις συνομιλίες, η στάση του ΔΝΤ παραμένει «αγκάθι».

Σύμφωνα με πηγές από την κυβέρνηση, οι τρεις ηγέτες εστίασαν τη συζήτηση στα εναπομείναντα ανοιχτά θέματα των διαπραγματεύσεων στο Brussels Group. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές που σημείωναν ο κ. Τσίπρας έθεσε την προοπτική εξόδου από την κρίση που θα φέρει μια συμφωνία με μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, η Άνγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ κατανόησαν την ανάγκη μιας συμφωνίας με μακροπρόθεσμο ορίζοντα και εξέφρασαν τη βούλησή τους να συνδράμουν και προσωπικά, αν χρειαστεί, ώστε να ολοκληρωθεί σύντομα η συμφωνία.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, για να κλείσει η συμφωνία θα πρέπει να συμφωνήσουν και οι τρεις θεσμοί, δηλαδή η στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου παραμένει «αγκάθι».

Από την πλευρά του, εκπρόσωπος της Γερμανικής καγκελαρίας, σύμφωνα με το Reuters τόνισε πως η συνάντηση έγινε σε «φιλικό κλίμα» και ότι οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν να διατηρήσουν στενή επαφή. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στην επιτυχή ολοκλήρωση του παρόντος προγράμματος.

Στη συνάντηση συμμετείχαν εκ μέρους της ελληνικής πλευράς και ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Νωρίτερα, σύμφωνα με πληροφορίες οι ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας είχαν κατ ιδίαν τετ α τετ για περίπου δέκα λεπτά. 

Εξάλλου ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ προσερχόμενος στη Σύνοδο είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί έκτατο Eurogroup την ερχόμενη εβδομάδα. 

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ στις 14:30 το μεσημέρι.