Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος 

Αποτελεί κοινό μυστικό αλλά και αντικείμενο συζήτησης στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ότι το τελευταίο που θέλουν να αντιμετωπίσουν πχ οι Χριστιανοδημοκράτες της Άνγκελας Μέρκελ είναι το ενδεχόμενο, ενώ η ίδια θα δίνει μάχη να περάσει μία νέα ελληνική συμφωνία, το αδελφό κόμμα στην Ελλάδα να κάνει... αντίσταση.

Ωστόσο, με την κυβέρνηση του κ. Αλέξη Τσίπρα να εκπέμπει συνεχώς αντικρουόμενα μηνύματα και τις διαπραγματεύσεις να βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αποκτά περιθώρια ελιγμών ενώ ισχυροποιεί και την εικόνα του ως ηγέτη προσηλωμένου στην ευρωπαϊκή, μεταρρυθμιστική πορεία της χώρας. Ο κ. Αντώνης Σαμαράς μετέβη στη Ρίγα, παρά το πρόσφατο ατύχημά του, σε μία σαφή προσπάθεια να ενισχύσει τους διαύλους επικοινωνίας με τα κέντρα λήψης των αποφάσεων αλλά και να δηλώσει ο ίδιος παρών στις εξελίξεις που ενδέχεται να δρομολογηθούν.

Η σύνοδος της Ρίγας, αφιερωμένη ούτως ή άλλως στην ανατολική εταιρική σχέση, δεν προσφερόταν – και λόγω χρόνου – για μακρές συζητήσεις. Άλλωστε, το πρόβλημα των ευρωπαίων ακούει στο όνομα Τσίπρας αυτή τη στιγμή.

Έτσι, ο κ. Σαμαράς είχε σύντομες συνομιλίες με τους Άνγκελα Μέρκελ, Ντόναλντ Τουσκ, Ζόζεφ Ντολ, Νίκο Αναστασιάδη, Μπόιικο Μπορίσοφ, και Λαϊμντότα Στραουγιούμα, στο περιθώριο της συνάντησης των ηγετών του ΕΛΚ. Στις δηλώσεις του, εμφανίστηκε ανήσυχος για την εικόνα που εκπέμπει η κυβέρνησης σχετικά με την (καλή) εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, κάνοντας λόγο για ψέματα και προπαγάνδα, ενώ επανέλαβε τη θέση του ότι απαιτείται άμεσα μία συμφωνία που θα λύσει το χρηματοδοτικό πρόβλημα της χώρας, αλλά μία συμφωνία που δεν θα περιλαμβάνει υφεσιακά μέτρα. Αντιθέτως, ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε την ανάγκη επιμονής στις μεταρρυθμίσεις που είχαν ήδη δρομολογηθεί επί ημερών του.

Το «σύμβολο πίστεως» του πρώην Πρωθυπουργού στο πρόγραμμα που επιχειρούν τώρα να αναζωογονήσουν οι εταίροι με την κυβέρνηση Τσίπρα, έχει ως στόχο να τοποθετήσει σαφώς τον κ. Σαμαρά και τη Ν.Δ. στο στρατόπεδο των ευρωπαϊκών δυνάμεων. Ωστόσο, δεν απαντά ως προς τη θέση που θα κρατήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εφόσον μία συμφωνία έρθει στη Βουλή.

Ο κ. Σαμαράς μοιάζει ιδιαίτερα επιφυλακτικός για την δυνατότητα επίτευξής της, ενώ δεν αποκλείει και ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις, δηλαδή νέα προσφυγή στις κάλπες. Συνεπώς, δεν έχει λόγο να σπεύσει να τοποθετηθεί, αν και στο ΕΛΚ θεωρείται αυτονόητη και δεδομένη η στήριξη της Ν.Δ. στη νέα συμφωνία.

Μένει να αποδειχθεί αν η εκτίμηση θα επαληθευθεί, καθώς στην γαλάζια ηγετική ομάδα υπάρχει ισχυρή τάση για καταψήφιση, ακόμη και από στελέχη με ευρύτερα ερείσματα όπως ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ενώ προς την ίδια κατεύθυνση μοιάζουν να κινούνται και πολλοί βουλευτές που εξελέγησαν μετά το 2012 και, συνεπώς, μπορεί να έχουν ψηφίσει σκληρά μέτρα αλλά δεν έχουν «υπογράψει μνημόνιο». Πολλώ δε μάλλον το τελευταίο ισχύει για όσους εξελέγησαν πρώτη φορά στις εκλογές του Ιανουαρίου. Η εκτίμηση δε ότι σε περίπτωση διαφωνίας το αντιπολιτευτικό έργο της Ν.Δ. θα καταστεί πιο εύκολο, κάνει αρκετούς να φλερτάρουν με την ιδέα επιστροφής στην πρώιμη μνημονιακή περίοδο του κόμματος, όταν και κατήγγειλε ως προβληματικές τις βασικές παραμέτρους του μνημονίου.

Μοιάζει, ωστόσο, αυτονόητο ότι αν και εφόσον υπάρξει συμφωνία, η πίεση προς την ηγεσία της Ν.Δ. για να βάλει πλάτη θα ενταθεί. Τόσο από το εξωτερικό, από Μέρκελ και Γιούνκερ, όσο και από το εσωτερικό. Όσο η συμφωνία είναι στο επίπεδο των σεναρίων, ο κ. Σαμαράς μπορεί να διαχειριστεί και το εσωτερικό του μέτωπο, το οποίο παραμένει ανοικτό.

Χθες, ο κ. Ν. Δένδιας χαρακτήρισε ως «προφανή αντίφαση να λέει κανείς σε μια κυβέρνηση επί τέσσερις μήνες να κάνει τη συμφωνία κι αφού την πετύχει, να μην την ψηφίσει», την ίδια ώρα που ο κ. Μ. Βορίδης «απαντούσε» ότι «την ευθύνη της στήριξης της συμφωνίας και του περιεχομένου της, την έχει η κυβέρνηση». Οι Ν. Δένδιας, Κυρ. Μητσοτάκης, Ευρ. Στυλιανίδης, Ντόρα Μπακογιάννη κ.α. αναμένεται να πιέσουν ώστε στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής ομάδας, όποτε αυτή πραγματοποιηθεί, να υπάρξει ψηφοφορία μεταξύ των βουλευτών, η οποία μάλιστα θα είναι δεσμευτική και για την ηγεσία. Πρόκειται για μία προσπάθεια να τεθεί υπό επιτροπεία ο Πρόεδρος της Ν.Δ, αν και δεν είναι λίγοι όσοι – γνωρίζοντας τις ισορροπίες στην κοινοβουλευτική ομάδα – εκτιμούν ότι, ειδικά σε περίπτωση αρνητικής θέσης, ο κ. Σαμαράς θα μπορούσε να κερδίσει την «ψηφοφορία» επιφέροντας ένα ισχυρό πλήγμα στους αμφισβητίες.