current views are: 1

22 Μαΐου 2015
Δημοσίευση06:16

Γερμανικός Τύπος: Δεν υπήρξε πρόοδος- Η Ελλάδα ελπίζει σε συμφωνία τον Μάιο

Δεν βλέπουν αξιοσημείωτη πρόοδο στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους εταίρους της, οι γερμανικές εφημερίδες.

Δημοσίευση 06:16’
αρθρο-newpost

Δεν βλέπουν αξιοσημείωτη πρόοδο στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους εταίρους της, οι γερμανικές εφημερίδες.

Δεν βλέπουν αξιοσημείωτη πρόοδο στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους εταίρους της, οι γερμανικές εφημερίδες.

Λίγες ώρες μετά τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, ο γερμανικός Τύπος εκτιμά ότι δεν υπήρξε αξιοσημείωτη πρόοδος ωστόσο η συνάντηση έγινε σε φιλικό και εποικοδομητικό κλίμα. 

Με τίτλο «καμία πρόοδος στη Ρίγα», η Frankfurter Allgemeine, επισημαίνει ότι η Ελλάδα, η Γερμανία και η Γαλλία δεν κατέληξαν χθες σε συμφωνία για την επίλυση της κρίσης χρέους της Αθήνας και προσθέτει ότι κατά τη χθεσινή συνάντηση στην πρωτεύουσα της Λετονίας εξακολούθησαν να υπάρχουν οι ίδιες διαφωνίες. Παράλληλα υπογραμμίζει ότι τελειώνει ο χρόνος για την Ελλάδα. 

Η Die Zeit από την πλευρά της αναφέρεται στις ελληνικές προσδοκίες και τονίζει ότι «ο Τσίπρας ελπίζει σε συμφωνία ήδη τον Μάιο». Ωστόσο προσθέτει ότι πολύ μικρό μέρος του περιεχομένου της συζήτησης των τριών ηγετών έχει γίνει γνωστό. Σύμφωνα πάντως με μια εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης, η συνάντηση έγινε σε εποικοδομητικό και φιλικό κλίμα, ενώ υπήρξε συμφωνία ότι πρέπει να προχωρήσουν οι συνομιλίες μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών. Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι ενδέχεται να υπάρξει συμφωνία ως το τέλος Μαΐου. 

Η Tagesschau χαρακτηρίζει τη συνάντηση ως «φιλική και εποικοδομητική» αν και προσθέτει ότι δεν επετεύχθη κάποια σημαντική πρόοδος κατά τη χθεσινή συνάντηση. «Στο επίκεντρο (της συνάντησης) ήταν η επιτυχής ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος», σημείωσε η εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.

Τέλος, η Handelsblatt σε άρθρο της με τίτλο «δύο ώρες συνομιλιών και μετά “καληνύχτα”», υπογραμμίζει ότι μετά το πέρας της συνάντησης οι τρεις ηγέτες δεν έκαναν δηλώσεις. Μάλιστα η Μέρκελ είπε στους δημοσιογράφους που την περίμεναν απλώς «καληνύχτα».

Πάντως όλες οι εφημερίδες επισημαίνουν ότι, ήδη πριν από τη διεξαγωγή της χθεσινής συνάντησης ο Ολάντ είχε προειδοποιήσει να μην υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες. Το αποφασιστικό νέο ραντεβού για το ελληνικό ζήτημα θα είναι η σύνοδος των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στο τέλος του μήνα ή στις αρχές Ιουνίου.


σχετικα αρθρα