Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου  

Μέρκελ και Ολάντ θέλουν να βοηθήσουν την Ελλάδα, όμως θεωρούν ότι για να υπάρξει συμφωνία θα πρέπει συναινέσουν και οι τρεις θεσμοί, δηλαδή και το ΔΝΤ!  

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έριξε χθες την σκιά του στην τριμερή Τσίπρα, Μέρκελ, Ολάντ, η οποία ολοκληρώθηκε λίγο πριν απο τη 1 αφού κράτησε περισσότερες απο δύο ώρες. Η συζήτηση έγινε σε θετικό κλίμα όμως δεν κατέληξε κάπου αφού τόσο η Γερμανίδα Καγκελάριος όσο και ο Πρόεδρος  της Γαλλίας διαπίστωσαν οτι εφόσον το ΔΝΤ δεν ανάψει «πράσινο φως» για την συμφωνία τότε θα υπάρχουν εμπόδια για την ολοκλήρωση της. 

Παρόλα αυτά δεσμεύτηκαν στον Αλέξη Τσίπρα οτι το επόμενο δεκαήμερο και έως ότου βγει ο μήνας θα συνδράμουν με όλες τις δυνάμεις τους για την εξεύρεση λύσης.

Οι τρεις ηγέτες σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές συζήτησαν για τα εκκρεμή θέματα της διαπραγμάτευσης. Και αυτά σύμφωνα με πληροφορίες του Newpost ειναι το θέμα του ΦΠΑ για το οποιο η ελληνική πλευρά προτείνει συντελεστές 7-14 -22 % και οι δανειστές επιμένουν σε δυο συντελεστές ύψους 11 και 23%, το συνταξιοδοτικό, και τα πρωτογενή πλεονάσματα. 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές οι τρεις ηγέτες συζήτησαν τόσο τους όρους της συμφωνίας όσο και την επόμενη μέρα. Εμφανίστηκαν θετικοί στην προώθηση επενδυτικού σχεδίου για την Ελλαδα με τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας που θα κλειςει το τρέχον πρόγραμμα. Ακομη συμφώνησαν οτι εχει συντελεστεί σημαντική πρόοδος στην διαπραγματευση. Το μεσημέρι στις 2.30 ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί στο περιθώριο της συνόδου στην Ρίγα με τον προεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ