Σε καταγγελία για τα ισοδύναμα που αναζητά η κυβέρνηση για την ανθρωπιστική κρίση προχώρησε η Νέα Δημοκρατία η οποία αναφέρει ότι τα 200 εκατ. ευρώ που θα δοθούν για την ανθρωπιστική κρίση θα καλυφθούν από τα δεδουλευμένα των δημοσίων υπαλλήλων. 

Σύμφωνα με τη ΝΔ «η κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει 200 εκατ. ευρώ (για την ανθρωπιστική κρίση)  ενώ πέρυσι είχαν  δοθεί 500 εκατ. για το Κοινωνικό μέρισμα, χωρίς δημοσιονομικά ισοδύναμα. Σήμερα, αναζητούν δημοσιονομικά ισοδύναμα για 200 εκατ. ευρώ, γεγονός το οποίο η Νέα Δημοκρατία είχε επισημάνει κατά τη συζήτηση στη Βουλή. Σήμερα, αποκαλύπτεται από πού η κυβέρνηση αναζητά αυτά τα 200 εκατ. Όχι από δήθεν σπατάλες όπως έλεγε, αλλά δυστυχώς από τα δεδουλευμένα των δημοσίων υπαλλήλων». 

Στην ουσία, τονίζει η ΝΔ «υφαρπάζει χρήματα από κωδικούς που αφορούν δεδουλευμένες υπερωρίες δημοσίων υπαλλήλων.  Ήδη, με απόφαση του Υπουργείου Δικαιοσύνης (18.5.2015) παίρνουν τα χρήματα από τον Κωδικό που αφορά υπερωρίες δικαστικών υπαλλήλων, που εργάζονται απογεύματα, βράδια, Κυριακές και αργίες, προκειμένου να καλύπτουν αυξημένες υπηρεσιακές ανάγκες, καθώς υπάρχουν περίπου 35% κενές οργανικές θέσεις. Σήμερα υπηρετούν 6.100 δικαστικοί  υπάλληλοι  έναντι 9.500 οργανικών θέσεων. 

Σημειώνεται ότι το ποσό που λαμβάνει ο καθένας σαν υπερωρίες δεν υπερβαίνει τα 200-250 ευρώ το χρόνο και δεν καλύπτει ούτε το 20% των πραγματικών ωρών υπερωριακής απασχόλησης».