«Μονομερώς προχωρήσαμε στη συμφωνία με τη Ρωσία για τον αγωγό» ανέφερε στη Βουλή ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης

Απαντώντας σε αποστροφή του λόγου του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη ότι «σας τράβηξε το αυτί Αμερικανός παράγοντας, που επισκέφτηκε την Αθήνα, για τον αγωγό ρωσικού φυσικού αερίου», ο κ. Λαφαζάνης σημείωσε:

Κανείς δεν τράβηξε το αυτί της κυβέρνησης. Και δεν δέχεται η κυβέρνηση να της τραβήξει κανείς το αυτί.

«Εμείς μονομερώς προχωρήσαμε στον αγωγό. Στήριξα τον αγωγό ρωσικού φυσικού αερίου όταν πήγα στην Ρωσία και το ίδιο έκανε και ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε κεντρικό επίπεδο. Προχωρήσαμε χωρίς να ρωτήσουμε τους υπερατλαντικούς συμμάχους μας, οι θέσεις των οποίων άλλωστε είναι γνωστές κι εκφράζουν τα δικά τους συμφέροντα. Εμείς υπηρετούμε το εθνικό μας συμφέρον» τόνισε ο κ. Λαφαζάνης συνέχισε:

Η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο, ούτε μπανανία. Είναι χώρα ανεξάρτητη και ακολουθεί ανεξάρτητο δρόμο.

Επανέλαβε πως η κυβέρνηση στήριξε τον αγωγό διότι υπηρετεί τα εθνικά μας συμφέροντα και ανακοινώνοντας ταυτόχρονα πως οι συζητήσεις βρίσκονται στην τελική ευθεία

Όταν η συμφωνία επιτευχθεί η Ελλάδα θα εξελιχθεί σε διεθνής ενεργειακός κόμβος, θα υπάρξουν σημαντικά δημοσιονομικά οφέλη και θα έχει φθηνές τιμές για το φυσικό αέριο.

«Επομένως είναι απόλυτα χρήσιμος και τον στηρίζουμε μέχρι τέλους» ανέφερε ο υπουργός, ο οποίος επισήμανε πως γνωρίζει η κυβέρνηση ότι υπάρχουν πολλαπλές αντιδράσεις από ευρωπαϊκούς και υπερατλαντικούς κύκλους για να ξεκαθαρίσει «τις παίρνουμε υπόψη μας, αλλά η στάση μας δεν καθορίζεται από αυτές αλλά από το εθνικό και λαϊκό συμφέρον».