current views are: 3

22 Μαΐου 2015
Δημοσίευση12:01

Kυβέρνηση: «Λύση ρεαλισμού και συνευθύνης» – Εφικτή βλέπει τη συμφωνία ο Γιούνκερ

Συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έχει  ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής που διεξάγεται στη Ρίγα της Λετονίας. 

 

Δημοσίευση 12:01’
αρθρο-newpost

Συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έχει  ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής που διεξάγεται στη Ρίγα της Λετονίας. 

 

Μία ώρα ήταν η διάρκεια της συνάντησης του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, στη Ρίγα της Λετονίας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η συνάντηση έγινε «σε πολύ καλό κλίμα και είχαν μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση».

Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Γιουνκέρ για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων και εκφράστηκε η ανάγκη για αμοιβαία προσπάθεια μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών, ώστε να επέλθει σύντομα μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία, στο πλαίσιο του ρεαλισμού και της συνευθύνης.

Παράλληλα, σύμφωνα με άλλες πηγές, ο πρόεδρος της Κομισιόν από τη δική του πλευρά επισήμανε ότι έχει γίνει όντως πολύ σημαντική πρόοδος και ότι θεωρεί και αυτός ότι είναι εφικτή μια συμφωνία μέσα στο προσεχές διάστημα, εντός του χρονικού πλαισίου που έχει θέσει η κυβέρνηση. 

Σε σχετική ερώτηση, οι ίδιες πηγές της κυβέρνησης σημείωναν ότι εάν κυριαρχεί η σκληρότερη γραμμή μεταξύ των εταίρων, «προφανώς μας δυσχεραίνει». Υπογράμμιζαν επίσης ότι αυτή τη στιγμή απαιτείται να υπάρχει από όλους αντίληψη της κατάστασης και πως εάν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε με ρεαλισμό την κατάσταση, πρέπει να υπάρχει ρεαλιστική λύση για το πώς έχει διαμορφωθεί η πραγματικότητα. «Τώρα η ρεαλιστική λύση είναι μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία», τόνισαν οι ίδιες πηγές.
 
Προχωρώντας σε μια σύντομη αποτίμηση της επίσκεψης του πρωθυπουργού στη Ρίγα της Λετονίας, οι ίδιες πηγές έκαναν λόγο για ένα ταξίδι που είχε ουσία, τόσο οι συναντήσεις που έγιναν χτες με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ όσο και η σημερινή με τον κ. Γιούνκερ. Για το εάν έδωσε το ταξίδι ώθηση στις διαπραγματεύσεις, οι ίδιες πηγές απαντούσαν «σίγουρα» και επισήμαιναν ότι εκφράστηκε η πολιτική βούληση από όλες τις πλευρές να υπάρξει συμφωνία.

Ο πρωθυπουργός ανέβασε στο Twitter του εικόνα από τη συνάντηση με τον κ. Γιούνκερ.

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός είχε συναντήσεις με τον γεωργιανό πρωθυπουργό Ιρακλί Γκαριμπασβίλι και τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο.


σχετικα αρθρα