Καθώς πλησιάζουμε στο Σαββατοκύριακο, οπότε και θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, τα εσωκομματικά του κυβερνώντος κόμματος ανεβαίνουν ψηλά στην πολιτική ατζέντα. Ταυτοχρόνως πληθαίνουν και οι εκτιμήσεις σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι.

Υπάρχουν εκτιμήσεις που θέλουν τη συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ θυελλώδη, μιας και ήδη έχουν διατυπωθεί έντονες διαφωνίες για τη διαφαινόμενη συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών. Προεκτείνοντας δε τις σκέψεις τους, οι υποστηρικτές της προαναφερόμενης άποψης, θεωρούν βέβαιο ότι η συμφωνία με τους δανειστές θα αμφισβητηθεί έντονα στη Βουλή από τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας. 

Στον αντίποδα κινούνται στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που δηλώνουν κατηγορηματικά ότι όσοι προεξοφλούν ρήγματα στο κυβερνών κόμμα λόγω της συμφωνίας κάνουν λάθος εκτιμήσεις. Η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, και ο αρθογράφος της «Αυγής» Θανάσης Καρτερός, βρίσκονται μεταξύ αυτών. 

Διακινδυνεύοντας μια πρόβλεψη και λαμβάνοντας υπ όψη τα όσα λένε ανώτερα στελέχη της κυβέρνησης και της Κουμουνδούρου, τολμάμε να πούμε ότι και τα δύο θα συμβούν! Στη συνεδρίαση της ΚΕ θα διατυπωθούν οι διαφωνίες σε υψηλούς τόνους. Θα διατυπωθούν αλλά θα μείνουν εκεί. Κυβερνητικό ρήγμα, πολύ δύσκολα θα υπάρξει. Δεν είναι εύκολο να βρεθούν βουλευτές οι οποίοι (όταν έρθει η συμφωνία στη Βουλή) να ανοίξουν τον δρόμο για να ανατραπεί η κυβέρνηση. Πιθανότερο θα θεωρούσαμε να επιλέξουν το «απελθέτω απ' εμού το ποτήριον τούτο» και να προτιμήσουν να παραιτηθούν. 

Εκείνο για το οποίο ουδείς διακινδυνεύει πρόβλεψη, όσο και αν φαίνεται περίεργο, είναι η στάση που θα κρατήσει η πρόεδρος της Βουλής. Τα τελευταία γεγονότα δείχνουν ότι η Ζωή Κωνσταντοπούλου έχει προσωπική ατζέντα η οποία κινείται αυστηρά στο πλαίσιο του προεκλογικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ και δεν διστάζει να διαφωνεί ή να διαφοροποιείται, φέροντας, ενίοτε, σε δύσκολη θέση τον Πρωθυπουργό. 

Δεν μιλάμε τόσο για το επεισόδιο με τον αστυνομικό έξω από τη Βουλή, αν και αυτό είχε κάποιο πολιτικό συμβολισμό. Ότι παραμένει σταθερή στις απόψεις της, πάντα στο πλευρό των διαδηλωτών, παρά την υψηλή θεσμική θέση την οποία πλέον κατέχει. 

Μιλάμε κυρίως για τη στάση της στην (μη) ψήφιση βασικών νόμων και τις διαφωνίες που δεν κρύβει. Είτε πρόκειται για τη συμφωνία με τους δανειστές, είτε για τον διορισμό της νέας διοίκησης στην ΕΡΤ. 

Η στάση της προέδρου της Βουλής, απασχολεί έντονα τους επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου. Πληροφορίες που έγιναν γνωστές επιμένουν ότι η πρόεδρος της Βουλής δεν φαίνεται να έχει προσωπικό πρόβλημα με τον κ. Τσίπρα ούτε εκείνος μαζί της. Το θέμα είναι καθαρά πολιτικό!