current views are: 1

22 Μαΐου 2015
Δημοσίευση17:42

«Πάγωσαν» τα χαμόγελα: Τελεσίγραφα από Βερολίνο και ΔΝΤ στην Ελλάδα

Για λίγο κράτησαν τα χαμόγελα ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τους ευρωπαίους ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής της Ρίγας.

Δημοσίευση 17:42’
αρθρο-newpost

Για λίγο κράτησαν τα χαμόγελα ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τους ευρωπαίους ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής της Ρίγας.

Για λίγο κράτησαν τα χαμόγελα ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τους ευρωπαίους ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής της Ρίγας.

Το εποικοδομητικό κλίμα, που επικράτησε στις συναντήσεις του πρωθυπουργού, ακολούθησαν νέες σκληρές δηλώσεις τόσο από την πλευρά του Βερολίνου και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όσο και από το «στρατόπεδο» του ΔΝΤ, με το σκληρό παζάρι για τη συμφωνία να συνεχίζεται.

Ωστόσο, κυβερνητικές πηγές, σχολιάζοντας το ταξίδι του πρωθυπουργού στη Ρίγα, επεσήμαναν ότι εκφράστηκε η πολιτική βούληση από όλες τις πλευρές να υπάρξει συμφωνία.

Οι διαρροές του Σόιμπλε για παράλληλο νόμισμα

Αίσθηση προκάλεσαν οι σημερινές διαρροές από την πλευρά του γερμανού υπουργού Οικονομικών, που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε φέρεται να εξέτασε σε πρόσφατη συνάντησή του το ενδεχόμενο εισαγωγής στην Ελλάδα παράλληλου νομίσματος, σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους αποτύχουν.

Μάλιστα, ο κ. Σόιμπλε φέρεται να επικαλέστηκε το παράδειγμα του Μαυροβουνίου, που χρησιμοποιεί το ευρώ αλλά δεν είναι μέλος της ευρωζώνης, είπε ένας εξ αυτών.

Λίγες ώρες μετά τις παραπάνω διαρροές, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών με tweet προς το Bloomberg διέψευσε τις πληροφορίες, επισημαίνοντας: «Η αναφορά είναι ανακριβής. Αυτού του τύπου το σενάριο δεν είναι συζητείται».

Σε διάψευση των πληροφοριών περί παράλληλου νομίσματος προχώρησε και ο γάλλος υπουργός Οικονομικών.

Ο Μισέλ Σαπέν δήλωσε ότι «δεν εξετάζεται κανένα σενάριο παράλληλου νομίσματος» και σημείωσε παράλληλα πως δεν υπάρχει «plan B» για την Ελλάδα.

Βερολίνο: Δεν εκβιαζόμαστε

Απαισιόδοξο για συμφωνία εμφανίζεται το Βερολίνο, όπως δήλωσε γερμανός κυβερνητικός αξιωματούχος.

Μιλώντας στο Mega, ο αξιωματούχος τόνισε ότι «είναι στο χέρι της Ελλάδας αν θα χρεοκοπήσει. Δεν εκβιαζόμαστε. Αν είναι να συμβεί, ας συμβεί». 

Παράλληλα, ο γερμανός αξιωματούχος τόνισε ότι η Κομισιόν δεν παίζει τον καθοριστικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις και υπενθύμισε πως το Eurogroup είναι αυτό που θα λάβει τις όποιες αποφάσεις.

Λαγκάρντ: «Όχι» σε πρόχειρη λύση

«Υπάρχει πολλή δουλειά να γίνει ακόμα για την Ελλάδα», διεμήνυσε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Μιλώντας στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας, η κυρία Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι το σχέδιο λύσης για την Ελλάδα δεν μπορεί να είναι «γρήγορο και βρώμικο. Όλες οι πλευρές τώρα εργάζονται, λαμβάνουν προτάσεις, συνεργάζονται και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε όσο το δυνατό πιο γρήγορα». 

«Όμως θα πρέπει να γίνει μία ολοκληρωμένη προσέγγιση και όχι μία γρήγορη και πρόχειρη δουλειά (quick and dirty)», πρόσθεσε.

Με αυτόν τον τρόπο, η επικεφαλής του ΔΝΤ έστειλε έμμεσο μήνυμα ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή μια λύση η οποία θα ικανοποιεί και τις απαιτήσεις του Ταμείου. 

Παρόμοιο μήνυμα, είχε στείλει νωρίτερα και το Βερολίνο δια του εκπροσώπυο του υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Γιέγκερ.

Υπενθυμίζεται ότι χθες κατά την τριμερή συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ, οι ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας τόνισαν σύμφωνα με πληροφορίες ότι για να κλείσει η συμφωνία θα πρέπει να συμφωνήσουν και οι τρεις θεσμοί, ανάμεσα στους οποίους είναι δηλαδή και το ΔΝΤ.


σχετικα αρθρα