Τον έχουν αποκαλέσει «ροκ (ή και ποπ) σταρ» της κυβέρνησης. Πολλοί είναι αυτοί που τον κατηγορούν ότι μιλάει πολύ στα ΜΜΕ, με αποτέλεσμα να εκτίθεται. Τέσσερις μήνες, σχεδόν, στη θέση του υπουργού Οικονομικών, ο Γιάνης Βαρουφάκης έχει χρησιμοποιήσει ατάκες που έχουν ανάψει «φωτιές», εντός και εκτός Ελλάδας.

«Ο Βαρουφάκης παίζει με τη δημοσιότητα» έγραφε την Παρασκευή η γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung. Ο ΥΠΟΙΚ πριν αναλάβει το «καυτό» του χαρτοφυλάκιο... ερωτοτροπούσε με τη δημοσιότητα, αφού ως διεθνώς αναγνωρισμένος οικονομολόγος -ιδιαίτερα για τη Θεωρία των Παιγνίων- πραγματοποιούσε πολλές παρεμβάσεις στα μίντια, μέσω άρθρων και συνεντεύξεων, μέχρι και με ντοκιμαντέρ στο BBC. 

Μοιραία, ο Γ. Βαρουφάκης ήταν στο διεθνές επίκεντρο από την 27η Ιανουαρίου όταν ανακοινώθηκε το κυβερνητικό σχήμα. Τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης κρέμονται, από τότε, από τα χείλη του, με τον έλληνα υπουργό να κάνει αρκετές φορές κατάχρηση της δυνατότητας να εκφραστεί δημόσια, σε μια κρίσιμη περίοδο, όπως είναι αυτή της διαπραγμάτευσης.

Το «Ουάου» στον Ντάισελμπλουμ

Στις 30 Ιανουαρίου σε εκείνο το περίφημο, γεμάτο ένταση, ραντεβού με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ ο κ. Βαρουφάκης είχε απαντήσει το χαρακτηριστικό «ουάου» στο «μόλις σκότωσες την τρόικα» του προέδρου του Eurogroup.

 

Λίγες ημέρες αργότερα, στις 4 Φεβρουαρίου, ο έλληνας ΥΠΟΙΚ δήλωνε στη γερμανική εφημερίδα Die Zeit «είμαι υπουργός Οικονομικών μιας χρεοκοπημένης χώρας».

Το 70-30% του Μνημονίου

Μιλώντας στη Βουλή, στις 9 Φεβρουαρίου, αναφερόμενος στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, ο υπουργός είχε πετάξει τη βόμβα του «70% του μνημονίου». «Σ’ αυτές τις μεταρρυθμίσεις θα προσθέσουμε περί το 70% των μεταρρυθμίσεων ή δεσμεύσεων που υπάρχουν στο υπάρχον μνημόνιο, δεσμεύσεις με τις οποίες ως σώφρονες άνθρωποι δεν έχουμε καμία αντίρρηση, εφόσον βεβαίως το 30%, που κρίνουμε απαράδεκτες, είτε μπουν σε αναστολή είτε αφαιρεθούν» είχε πει τότε, σημειώνοντας απευθυνόμενους στους δανειστές, ότι «ούτε θα σκίσουμε το πρόγραμμα ούτε θα ζητήσετε τυφλή εφαρμογή».

Μια μέρα μετά, κάπως μπέρδεψε τα δεδομένα, αφού μιλώντας ξανά στη Βουλή στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων, είπε ότι «αποδεχόμαστε το 0% του Μνημονίου» αλλά και ότι «γύρω στο 30% είναι το τοξικό μνημονιακό κομμάτι που θα απορρίψουμε».

Στις 13 Φεβρουαρίου, με άρθρο του στον Guardian δήλωνε ότι «αν δεν αισθανόμουν φόβο, τότε θα ήμουν επικίνδυνος με πολύ άσχημο τρόπο» διαμηνύοντας:

Συνεχώς ακούμε ότι αν δεν υπογράψετε θα υπάρξει Αρμαγεδδών. Η απάντησή μου είναι "ας γίνει"! Δεν υπάρχει πλάνο κωλοτούμπας. Αυτό είναι το σχέδιο Β μου.

Η... θρυλική δημιουργική ασάφεια

Το κομβικό Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, εκτός από τον οδικό χάρτη της διαπραγμάτευσης, γέννησε και τον όρο της «δημιουργικής ασάφειας» για την οποία οι δανειστές ακόμα… κατηγορούν την Αθήνα. 

«Ο όρος "δημιουργική ασάφεια", που επικαλείται η ελληνική κυβέρνηση, περιγράφει, πιστά, το πνεύμα με το οποίο το Eurogroup, με την καθοριστική συμβολή του Προέδρου του, πέτυχε να υπερκεράσει τις πρότερες διαφορές ώστε να επιτευχθεί η συμφωνία παράτασης τεσσάρων μηνών της δανειακής σύμβασης της χώρας στην βάση προκαταρκτικού καταλόγου μεταρρυθμίσεων που συνέταξε η ελληνική κυβέρνηση με την συμβολή εταίρων και θεσμών» υπογράμμιζε ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ.

Ο «σιγαστήρας» από τον Τσίπρα

Στις 28 Φεβρουαρίου ήρθε η αυστηρή προειδοποίηση του πρωθυπουργού προς τους υπουργούς του -κυρίως προς τον ΥΠΟΙΚ του- για «λιγότερα συνθήματα και πιο πολύ δουλειά. Λιγότερα λόγια και περισσότερα έργα».

Στις 8 Μαρτίου, πάντως, ο κ. Βαρουφάκης, με συνέντευξή του στην Corriere Della Sera έριξε «βόμβα», αφήνοντας ανοιχτά τα ενδεχόμενα δημοψηφίσματος ή εκλογών σε περίπτωση που οι δανειστές «δεν δεχτούν τις θέσεις μας». Ο υπουργός Οικονομικών και το Μαξίμου κατηγόρησαν την ιταλική εφημερίδα ότι εκείνη πρόσθεσε ότι ενδεχόμενο δημοψήφισμα θα ήταν για το ευρώ. Ο ίδιος, πάντως, λίγες μέρες αργότερα, μιλώντας στην εκπομπή «Online» δήλωσε εκ νέου ότι δεν θα ήταν κακή ιδέα ένα δημοψήφισμα.

Η επόμενη δήλωση-φωτιά ήρθε από το γραφικό Κόμο, όπου εμφανίστηκε σε φωτογραφίες σε ρομαντικές βόλτες με τη σύζυγό του, Δανάη Στράτου. Μιλώντας στο οικονομικό φόρουμ Ambrosetti ανέφερε ότι «η νέα ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να καθυστερήσει την εφαρμογή κάποιων προεκλογικών εξαγγελιών», ενώ μία μέρα αργότερα προχώρησε σε διευκρινιστική δήλωση σημειώνοντας:

Ποτέ δεν είπαμε ότι θα αθετήσουμε τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις, αυτό που είπαμε είναι ότι οι υποσχέσεις μας αφορούν σε μια κοινοβουλευτική θητεία βάθους τετραετίας.

Το σίριαλ με το μεσαίο δάχτυλο

Λίγες μέρες αργότερα, το βίντεο με το υψωμένο δάχτυλο κατά της Γερμανίας, από εκδήλωση στην Κροατία, έφερε τον έλληνα ΥΠΟΙΚ στο μάτι του κυκλώνα. Ο ίδιος έκανε λόγο για παραποιημένο βίντεο, το γερμανικό ZDF αρχικά μίλησε για μοντάζ δικής του έμπνευσης και στη συνέχεια αποκάλυψε ότι έκανε απλά πλάκα. Τελικά κανείς δεν κατάλαβε αν το βίντεο ήταν αληθινό. Τα γερμανικά ΜΜΕ, πάντως, έβγαλαν χολή κατά του κ. Βαρουφάκη.

Στις 6 Απριλίου, μετά τη συνάντηση με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ στην Ουάσινγκτον, ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι «η Ελλάδα θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στο διηνεκές» για να συγκεντρώσει τα πυρά της αντιπολίτευσης που μίλησε για «υποταγή» της κυβέρνησης στους δανειστές.

Στις 28 Απριλίου, έπειτα από το επεισοδιακό Eurogroup της Ρίγας, όπου δέχθηκε φαρμακερά βέλη από τους ομολόγους του, αλλά και την υποβάθμιση του ρόλου του μετά τον «ανασχηματισμό» της διαπραγματευτικής ομάδας, άφησε αιχμές προς τους εταίρους λέγοντας ότι δεν είχαν μπέσα. «Εμείς πήγαμε με την αίσθηση, ότι η συμφωνία είναι συμφωνία. Ότι όταν σφίγγουμε το χέρι για το α και όχι το β σημαίνει το α και όχι το β. Από την άλλη πλευρά δεν υπήρξε προσήλωση στη μπέσα» είπε χαρακτηριστικά. Μία μέρα αργότερα, δήλωνε, ωστόσο στη γερμανική Die Zeit «εγώ δίνω τον τόνο στη διαπραγμάτευση», ενώ στις 7 Μαΐου τόνιζε στο BBC «είναι ο επικεφαλής της ελληνικής διαπραγμάτευσης».

Οι βόμβες του υπουργού Οικονομικών δεν τέλειωναν εδώ. Στις 13 Μαΐου, μιλώντας έξω από το υπουργείο Οικονομικών δήλωσε «μπορώ να δεσμευθώ ότι θα είμαστε κυβέρνηση τον Ιανουάριο;». 

Στη συνέχεια είπε ότι δεν το είπε ο ίδιος αλλά ρωτήθηκε από δημοσιογράφο, όμως είχε βγει από τα δικά του χείλη η επίμαχη ατάκα. Την περασμένη Τετάρτη τόνισε ότι ο γερμανός ομόλογός του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε «έκανε λάθος στην ανάλυσή του για την Ελλάδα» ρίχνοντας «καρφιά» κατά Μέσων Ενημέρωσης, λέγοντας ότι διαστρέβλωσαν τη δήλωση του στην Die Zeit.

Η ηχογράφηση της Ρίγας

H τελευταία δήλωση του έλληνα υπουργού Οικονομικών που προκάλεσε παγκόσμιο πάταγο ήταν στους New York Times, ότι ηχογράφησε το Eurogroup της Ρίγας. Ο ίδιος μία ημέρα αργότερα χαρακτήρισε την αναφορά ως «παραμύθια, παραμύθια, παραμύθια», ενώ επίσης στην αμερικανική εφημερίδα, όπως και στην εκδήλωση του ΣΕΒ δήλωσε «τρομοκρατημένος» από την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

«Δεν είμαι πολιτικός, είμαι ξένο σώμα στην πολιτική» είπε προς τους νεαρούς που τον προπηλάκισαν στα Εξάρχεια, όπως δήλωσε στις 2 Μαΐου στην «Εφημερίδα των Συντακτών».

Μπορεί να μην είναι πολιτικός ο Γιάνης Βαρουφάκης, όμως γνωρίζει πολύ καλά το παιχνίδι της δημοσιότητας, αποφεύγοντας, μάλιστα, ένα μεγάλο μειονέκτημά της, την ξύλινη γλώσσα. Φλερτάρει τη δημοσιότητα, όμως πολλές φορές τα… πάθη οδηγούν σε λάθη.