της Άρτεμις Παραδείσου

Πρόθυμη να κινηθεί σε όλα τα επίπεδα για να μπορέσει να κλείσει την συμφωνία έως το τέλος Μαϊου εμφανίζεται η κυβέρνηση χωρίς να αποκλείει την συμμετοχή της σε έκτακτες συναντήσεις ή συσκέψεις που θα έχουν ως στόχο την επίλυση του προβλήματος.

Οι Μέρκελ και Ολάντ κατά την συνάντησή τους με τον Αλέξη Τσίπρα προθυμοποιήθηκαν να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να βοηθήσουν την κατάσταση αφήνοντας να εννοηθεί ότι μπορεί και να προκαλέσουν κάποιες άτυπες συναντήσεις για να γίνουν βήματα συνεννόησης από όλες τις πλευρές.

Παρ’ όλα αυτά το γεγονός πως επιμένουν στην συναίνεση του ΔΝΤ στο περιεχόμενο της συμφωνίας δείχνει πως η κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει τις αμέσως επόμενες ημέρες δύσκολες αποφάσεις, για το κατά πόσο είναι διατεθειμένη να συμβιβαστεί με τους σκληρούς του ΔΝΤ που θέλουν αλλαγές στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά που παραβιάζουν τις κόκκινες γραμμές της Αθήνας. Ο Αλέξης Τσίπρας επίσης εμφανίζεται πρόθυμος να τρέξει για την συμφωνία σε οποιαδήποτε συνάντηση κορυφής, ωστόσο δεν έχει διασαφηνίσει μέσα του εάν η Άνγκελα Μέρκελ πιέζει για το ΔΝΤ ώστε να αποσπάσει υποχωρήσεις της ελληνικής πλευράς ως το παραπέντε της συμφωνίας ή εάν το πράττει για να διευκολύνει την κατάσταση στο εσωτερικό της Γερμανίας και να μαλακώσει τον Σόιμπλε που επιθυμεί την συμμετοχή του ΔΝΤ με το οποίο και συντάσσεται.

Την ώρα που ο χρόνος κυλά εις βάρος της χώρας ο Αλέξης Τςίπρας καλείται να περάσει και από τις Συμπληγάδες της εσωκομματικής αντιπολίτευσης στον ΣΥΡΙΖΑ δίνοντας σήμερα τις πρώτες εξετάσεις στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Το όργανο συνεδριάζει εν όψει εξελίξεων για να ενημερωθεί για το περιεχόμενο της διαπραγμάτευσης ωστόσο εφόσον δεν έχει υπάρξει ακόμη συμφωνία είναι αμφίβολο το εάν όσα θα ακουστούν θα έχουν και μία σωστή βάση αφετηρίας για συμπεράσματα. Στην Κεντρική Επιτροπή θα πάρουν μέρος και όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και από τις παρεμβάσεις που θα γίνουν θα φανεί και πόσοι ήδη αμφμιταλαντεύονται ως προς την ψήφο τους.