Πάνος Ρασσιάς

Σε εξάντληση των εσωκομματικών αντιπάλων του και τακτικό Συνέδριο τον Ιούνιο του 2016, αντί έκτακτου Συνεδρίου που ζητούν εδώ και τώρα οι αμφισβητίες του, φαίνεται ότι στοχεύει ο Αντώνης Σαμαράς, που έχει αποδειχθεί σε σκληρό παίκτη στο εσωκομματικό παιχνίδι.

Ήδη ο σημερινός πρόεδρος της ΝΔ, μέσα σε λίγες μέρες μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου κατάφερε να ξεπεράσει τον πρώτο μεγάλο εμπόδιο των διαφωνούντων που ήθελαν να τον σπρώξουν από την ηγεσία της ΝΔ, μέσα από τις συνεδριάσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος, όπου κανείς, εκτός από τη σκληρή κριτική και το αίτημα για έκτακτο Συνέδριο, δεν προχώρησε σε θεσμική κίνηση για αμφισβήτηση της ηγεσίας.

Στη συνέχεια οι εξελίξεις στη διαπραγμάτευση και η κατάσταση στην οικονομία που εδώ και τέσσερις μήνες παραπαίει στο χείλος του γκρεμού, λειτούργησαν ανασταλτικά στην ανάληψη των όποιων πρωτοβουλιών είτε για τη συγκέντρωση υπογραφών εντός της γαλάζιας κοινοβουλευτικής ομάδας , είτε για την παρουσίαση μιας διαφορετικής πολιτικής πλατφόρμας εκ μέρους των αμφισβητιών του για ένα νέο ξεκίνημα της παράταξης.

Έτσι, χρονικά, και διασφαλίζοντας την ανακωχή στο εσωτερικό του κόμματός του μέχρι την ανακοίνωση της συμφωνίας, ο κ. Σαμαράς φθάνει μέχρι τον Ιούνιο, οπότε παρά τη ζέστη, λόγω της θερινής ραστώνης, οι όποιες πολιτικές εξελίξεις…παγώνουν μέχρι το Φθινόπωρο. Τότε είναι που στενοί συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ, που έχουν καλή γνώση των εσωκομματικών διαδικασιών σκοπεύουν να δρομολογήσουν τις διαδικασίες για τακτικό Συνέδριο τον Ιούνιο του 2016, ανακοινώνοντας την οργανωτική επιτροπή του.

Μέχρι τον Νοέμβριο-αρχές Δεκεμβρίου, μπορεί κάλλιστα να προγραμματιστεί το πρώτο προσυνέδριο που θα αφορά την οργάνωση της πορείας προς το Συνέδριο, να περάσουν οι διακοπές των Χριστουγέννων και αμέσως μετά να πραγματοποιηθούν προσυνέδρια σε κάθε περιφέρεια της χώρας, να γίνει η εκλογή των μελών του Συνεδρίου, όπως ορίζει το καταστατικό και να φθάσουμε έτσι μέχρι τον Ιούνιο, οπότε και δεν αποκλείεται να θέσει ο ίδιος ξανά υποψηφιότητα.

Ωστόσο, οι εξελίξεις στο επόμενο διάστημα, είτε επιτευθχεί είτε δεν επιτευχθεί συμφωνία της κυβέρνησης με τους εταίρους, μπορούν να δημιουργήσουν νέες απρόβλεπτες παραμέτρους, οι οποίες μπορούν να ανατρέψουν το παραπάνω σενάριο, δεδομένου ότι ο χρόνος που έχουν δώσει οι εσωκομματικοί αντίπαλοι στον Αντώνη Σαμαρά τελειώνει, όπως και ο ρόλος, σύμφωνα με τους ίδιους, της σημερινής ΝΔ, ειδικά αν η κυβέρνηση προχωρήσει σε συμφωνία.