του Φαίδωνα Παλαιολόγου

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου είναι μια sui generis πολιτικός, η οποία δεν περίμενε να αποκτήσει τον ρόλο της Προέδρου της Βουλής για να αποδείξει ότι είναι αυτόφωτη, εξαιρετικά επαρκής με ότι καταπιάνεται και τρίτον, ενδεχομένως και κυριότερο, δεν βάζει εύκολα νερό στο κρασί της.

Στοιχεία που αυτομάτως την τοποθετούν στο κάδρο της εν δυνάμει "αντιπάλου του Τσίπρα", "τυπολάτρισας, διδασκάλισσας" και όσων άλλων έχουν κατά καιρούς ακουστεί και γραφεί. Πόσο όμως η πραγματικότητα αποτυπώνεται στις εύκολες αναγνώσεις και στις ευφάνταστες αναλύσεις;

Κυβερνητικό στέλεχος που απηχεί τις απόψεις του Μαξίμου ξεκαθαρίζει τα πράγματα λέγοντας " η Πρόεδρος της Βουλής έχει θεσμικό ρόλο, ναι υπάρχουν στιγμές που στο όνομα του τύπου ενδεχομένως να χάνει μέρος της ουσίας, όμως το γεγονός ότι συγκεντρώνει στο πρόσωπό της τα βέλη σύμπασας της αντιπολίτευσης και των συστημικών Μίντια μάλλον δείχνει ότι κάνει καλά τη δουλειά της". Κάποιοι θα μπορούσαν να ισχυρισθούν ότι αυτή είναι η μία όψη του νομίσματος, αφού η εικόνα που έχει κατασκευασθεί για τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, ενδεχομένως και με δική της ευθύνη, συντείνει στο ότι είναι η "πέτρα του σκανδάλου" της κυβέρνησης.

Ομως όσοι παρακολουθούν ψύχραιμα την ΠΟΛΙΤΙΚΗ της συμπεριφορά της αναγνωρίζουν προσήλωση στο Σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής, άρτια νομική γνώση και κυρίως πολιτική αντίληψη υψηλού επιπέδου. Οι αποφάσεις της να μην μοιάζει με φρούριο η Βουλή, το άνοιγμα του κοινοβουλίου στους διαμαρτυρόμενους πολίτες, η σύσταση της Επιτροπής Αλήθειας για το χρέος, της προσέδωσαν ιδιαίτερο κύρος παρ ότι ενόχλησε αρκετούς. Το γεγονός ότι απολαμβάνει υψηλά ποσοστά δημοτικότητας δεν είναι αποτέλεσμα του ότι είναι "ψηλή και όμορφη". Αποτυπώνει την αποδοχή των πολιτικών κινήσεών της και όχι του "τσαμπουκά" που εντέχνως επιχειρείται να καλλιεργηθεί. Εξάλλου η απόφοιτη της Σορβόνης, δεν θα υιοθετούσε πρακτικές που απάδουν της γενικότερης κουλτούρα της.

"Δεν έχει πάντα άδικο" έλεγε σε συζήτηση στέλεχος του Μαξίμου με αφορμή την μετάθεση της συζήτησης στης επιτροπή Θεσμών για την ΕΡΤ, με δεδομένη την εκπεφρασμένη της άποψη για την επιλογή του Λ. Ταγματάρχη. και κατέληξε " περιμένω μια εξαντλητική ανάκριση του ΕΡΤικού διδύμου, πάντα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της". Οσο δε για τα σενάρια που τη φέρουν να ηγείται ομάδας και να "φτιάχνει" ηγετικό προφίλ απέναντι στον Πρόεδρο Α. Τσίπρα η ίδια τα έχει χαρακτηρίσει "τουλάχιστον υποβολιμιαία".

Αν καταφέρει να βάλει τάξη στη Βουλή, τότε θα δικαιώσει κοινοβουλευτικούς συντάκτες οι οποίοι επιμένουν "κάποιοι για χρόνια είχαν τη Βουλή πάρεργο, τουλάχιστον η Ζωή προσπαθεί..." με ότι αυτό σημαίνει για το πολιτικό της μέλλον.