Ολομέτωπη επίθεση στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και στους "αξιωματούχους που υπονομεύουν τις διαπραγματεύσεις" εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, το μεσημέρι του Σαββάτου.

Ο πρωθυπουργός έστειλε το μήνυμα πως "δεν θα αποδεχθούμε εξευτελιστικούς όρους", ενώ κάλεσε όσους θέλουν να βοηθήσουν, να μιλήσουν, αλλιώς "να σωπάσουν".

Ο πρωθυπουργός επιπλέον επεσήμανε: "Ζητάμε βιώσιμη λύση για τη χώρα και όχι απλά μια συμφωνία". Επιβεβαίωσε ότι «δεν θα υποχωρήσουμε σε παράλογες απαιτήσεις» και συμπλήρωσε απευθυνόμενους προς όλους: «Οσοι μπορούν να συμβάλλουν στο να βρεθεί βιώσιμη λύση, να το κάνουν. Αλλιώς να σιωπήσουν».

Αναφερόμενος ειδικά στο καίριο ζήτημα της απασχόλησης, τόνισε ότι «δεν συζητάμε σε καμία περίπτωση την περαιτέρω απορρύθμιση της αγοράς εργασίας. Αντίθεται είμαστε έτοιμοι να επαναφέρουμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις» και διαβεβαίωσε ότι «δεν αποδεχόμαστε περικοπή συντάξεων».

Ο κ. Τσίπρας συνέχισε λέγοντας πως η Ανάπτυξη που θα υπηρετεί την κοινωνική πλειοψηφία είναι το στοίχημα της πρώτης κυβέρνησης της Αριστεράς στην Ελλάδα, και πρόσθεσε ότι προκειμένου η συμφωνία να είναι ένας αμοιβαία επωφελής συμβιβασμός, πρέπει να περιλαμβάνει μικρά πρωτογενή πλεονάσματα, καμία περικοπή σε μισθούς και συντάξεις, αναδιάρθρωση χρέους και γενναίο πακέτο χρηματοδότησης.

Αναφερόμενος σστους «αντιπάλους» της προσπάθειας για σύναψη συμφωνίας, επανέλαβε ότι δεν βρίσκονται μόνο στο Βερολίνο, αλλά και εντός των τειχών. «Πρόκειται για τις δυνάμεις που ευνοήθηκαν και ισχυροποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια» είπε και συμπλήρωσε: «Η Αριστερά των μεγάλων κοινωνικών αγώνων δεν λογαριάζει εκφοβισμούς και μηχανισμούς προπαγάνδας».

«Ηρθε η ώρα οι ολιγάρχες να πληρώσουν ό,τι δεν πλήρωναν τα προηγούμενα χρόνια» είπε αναφερόμενος στη φορολόγηση. Πρόσθεσε ότι «θα επιβάλλουμε το Δίκαιο στον τόπο. Εχουμε τέσσερα χρόνια πλην τέσσερις μήνες μπροστά μας» και μίλησε για τον αγώνα, στον οποίον έχουν επιδοθεί οι αρχές, προκειμένου να γίνει διασταύρωση ονομάτων σε όλες τις λίστες όσο ψηλά κι αν βρίσκονται, ενώ δεσμεύθηκε ότι θα χτυπηθεί το λαθρεμπόριο.

Αναφερόμενος στα πεπραγμένα των πρώτων 100 ημερών της διακυβέρνησης, μίλησε για την κατάργηση του εισιτηρίου των 5 ευρώ στα νοσοκομεία και τον προγραμματισμό 4.500 προσλήψεων σε υγειονομικό (νοσηλευτικό και ιατρικό) προσωπικό. 

Σημείωσε ότι η επαναλειτουργία της ΕΡΤ σηματοδοτεί την αναγνώριση του δικαιώματος της κοινής γνώμης σε μια δημοκρατική, πλουραλιστική, έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση.

Αναφέρθηκε στη συγκρότηση της Εξεταστικής Επιτροπής για τα μνημόνια, στο γεγονός ότι για πρώτη φορά στη χώρα μας έχει διατυπωθεί στο ανώτατο δυνατό επίπεδο η απαίτηση για τις Γερμανικές Αποζημιώσεις και το Κατοχικό Δάνειο, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι εξετάζονται σειρά αμαρτωλών συμβάσεων με το Δημόσιο -όπως στην περίπτωση της εταιρείας Siemens.

Σε ό,τι αφορά το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης, αναφέρθηκε στο νόμο για την αποσυμφόρηση των φυλακών και σημείωσε ότι ήδη βρίσκεται για συζήτηση στη Βουλή το νομοσχέδιο για την απόδοση της ιθαγένειας στα παιδιά των αλλοδαπών, τη λεγόμενο «2η Γενιά». Επίσης, είναι ήδη έτοιμο το νομοσχέδιο για την αποκατάσταση του ευρωπαϊκού κεκτημένου στις εργασιακές σχέσεις.

Σχετικά με τα μεγάλα ζητήματα που καλείται να διευθετήσει η κυβέρνηση, αναφέρθηκε τους καίριους κοινωνικά τομείς της Υγείας και της Εκπαίδευσης που βρίσκονται σε εξαιρετικά δυσχερή κατάσταση και στην καίρια για την οικονομική κατάσταση της χώρας φορολογική υπηρεσία που αδυνατεί να ανταξπέλθει στον αγώνα κατά της διαφθοράς.