Θα συνεχισθεί το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ' οίκον» αλλά αναμορφωμένο, δήλωσε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης στη Βουλή απαντώντας χθες σε επίκαιρες ερωτήσεις των βουλευτών Δημήτρη Κωνσταντόπουλου (ΠΑΣΟΚ) και Σπύρου Δανέλλη (Το ΠΟΤΑΜΙ).

Οπως εξήγησε ο κ. Λαφαζάνης, στο αναμορφωμένο πρόγραμμα εκτιμάται ότι θα ενταχθούν 40.000 νοικοκυριά. Το νέο πρόγραμμα θα προσανατολισθεί προς τις πιο χαμηλές εισοδηματικές τάξεις, τα πιο φτωχά λαϊκά στρώματα.

Οσον αφορά στις καθυστερήσεις -σε αυτούς που έχουν ενταχθεί στην προηγούμενη φάση του προγράμματος- στη χορήγηση των χρημάτων που δίνονται δωρεάν, τόνισε ότι την ευθύνη για τις καθυστερήσεις έχουν οι τράπεζες. Ωστόσο γίνονται προσπάθειες για να δίνονται κανονικά και οι επιχορηγήσεις και οι δανειακές υποχρεώσεις για την εκπλήρωση του προγράμματος.

Πάντως, ο υπουργός τόνισε ότι αδικαιολόγητα γίνονταν δεκτές αιτήσεις σύμφωνα με το προηγούμενο πρόγραμμα, αν και ήταν γνωστό ότι οι πόροι του προγράμματος ήταν περιορισμένοι και δεν μπορούσε να καλυφθεί το σύνολο των αιτούντων. Το προηγούμενο πρόγραμμα (2007-2014) έχει καλύψει μέχρι σήμερα περίπου 50.000 κατοικίες, αν και ο αριθμός των αιτήσεων ήταν πολύ μεγαλύτερος.