Εκκληση στην ελληνική κυβέρνηση και στους εταίρους της να κλείσουν άμεσα μια συμφωνία «που θα δίνει ελπίδα και προοπτική στον ελληνικό λαό» απευθύνει ο Τζιάνι Πιτέλα, πρόεδρος της Ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο κ. Πιτέλα επισκέφθηκε την Αθήνα για το πρώτο συνέδριο των νέων ευρωβουλευτών – υπάρχουν 40 εκλεγμένοι κάτω των 40 ετών – της ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών, το οποίο συμβολικά διοργανώθηκε στη χώρα μας, με τη συνδρομή της Εύας Καϊλή και του Νίκου Ανδρουλάκη. Στη συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής ο ιταλός ευρωβουλευτής επισημαίνει ότι η Ευρώπη στρέφεται προς την ανάπτυξη και ότι η Ελλάδα δεν θα ωφεληθεί από αυτή την αλλαγή αν δεν βγει σύντομα από το αδιέξοδο. 

Η κυβέρνηση Τσίπρα εξελέγη με την εντολή να θέσει τέρμα στις πολιτικές λιτότητας. Οι Σοσιαλδημοκράτες αρχικά καλωσόρισαν τη νέα κυβέρνηση αλλά τώρα κρατούν αποστάσεις, ιδίως ηγέτες όπως ο Φρανσουά Ολάντ και ο Ματέο Ρέντσι. Πώς το σχολιάζετε;

«Δεν κρατάμε αποστάσεις. Η Ελλάδα είναι τμήμα της Ευρώπης και παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις στην Αθήνα. Θυμάμαι καθαρά όταν, έπειτα από την πίεση που ασκήσαμε στον τότε νεοεκλεγμένο πρόεδρο της Κομισιόν, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ήρθε στην ομάδα μας και ανακοίνωσε την πρόθεσή του να καταργήσει την τρόικα, το σύμβολο της τυφλής λιτότητας. Οι διαπραγματεύσεις της Αθήνας με τους δανειστές της ήταν πολύ σκληρές ως τώρα και χωρίς όρια. Υπήρξαν στιγμές που επικράτησε η εντύπωση ότι στον πυρήνα των συζητήσεων βρισκόταν η έλλειψη αμοιβαίας εμπιστοσύνης και κοινού σκοπού. Η δική μας ανάλυση είναι καθαρή: αναγνωρίζουμε τις θυσίες του ελληνικού λαού και εργαζόμαστε για να απαλύνουμε την οδύνη του. Πιστεύουμε ότι από μόνη της η λιτότητα, χωρίς να συνοδεύεται από μέτρα ανάπτυξης, είναι επιβλαβής για την Ευρώπη αλλά και για κάθε κράτος-μέλος. Το να ασκούμε όμως κριτική στη λιτότητα δεν αρκεί. Θα πρέπει να λάβουμε ουσιαστικά μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο και χάρη στην Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών η Ευρώπη έχει σήμερα ένα σχέδιο για τις επενδύσεις και μια πιο ευέλικτη ερμηνεία του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Η διάθεση στις Βρυξέλλες αλλάζει. Ενώ προηγουμένως εστίαζε μονομερώς στη λιτότητα, τώρα δίνεται μεγαλύτερη προσοχή στην ανάπτυξη και στις επενδύσεις. Αυτό αφορά όλους τους Ευρωπαίους, συμπεριλαμβανομένων των Ελλήνων. Η Αθήνα θα πρέπει να βρει διέξοδο από τη σημερινή έκτακτη κατάσταση και αφού το κάνει αυτό θα είναι μία από τις ευρωπαϊκές χώρες που θα ωφεληθεί από αυτή την αλλαγή παραδείγματος». 

Εκτιμάτε ότι οι διαπραγματεύσεις θα έχουν αίσιο τέλος;

«Τώρα είναι η ώρα για την Ελλάδα και τους εταίρους της να επιδείξουν την απαραίτητη βούληση για μια τελική συμφωνία. Είμαστε πεπεισμένοι ότι το ελληνικό πρόβλημα είναι και ευρωπαϊκό πρόβλημα. Οι πιστωτές και οι θεσμοί θα πρέπει να δείξουν ευελιξία στα θέματα εργατικού δικαίου. Χρειαζόμαστε μια συμφωνία που θα δίνει ελπίδα και προοπτική στον ελληνικό λαό, που δεν έχει μόνο οικονομικές συνέπειες αλλά θα βοηθά και την κοινωνία να ξεπεράσει τα τραύματα από την πενταετή λιτότητα». 

Αντί συμφωνίας επέστρεψαν με σφοδρότητα τα σενάρια περί ενδεχόμενης εξόδου της χώρας από το ευρώ. Πιστεύετε ότι μια τέτοια έκβαση θα είναι διαχειρίσιμη από την ευρωζώνη ή θα προκαλέσει ντόμινο διαλυτικών εξελίξεων;

«Αρνούμαι να εξετάσω την ιδέα ενός Grexit. Πραγματικά απεχθάνομαι αυτή τη συζήτηση. Η ένταξη στην ευρωζώνη είναι μη αναστρέψιμη και αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να δημιουργήσουμε συνθήκες καλύτερης λειτουργίας για την ενδυνάμωση της συνοχής ανάμεσα στα μέλη μας και όχι για τη μεγέθυνση των αποκλίσεων. Η Ευρωπαϊκή Ενωση βασίζεται στην αρχή της αλληλεγγύης και αυτό σημαίνει ότι δεν θα γίνει αποδεκτή καμία διαίρεση. Η έξοδος οποιουδήποτε από την ευρωζώνη απλώς δεν υπάρχει ως επιλογή. Η ευρωζώνη πρέπει τώρα, άπαξ και διά παντός, να απομακρυνθεί από τη χρήση ad hoc εργαλείων και χρηματοδοτικών μηχανισμών που δημιουργήθηκαν υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης και να προχωρήσει σε ένα δομικό και συνεκτικό πλαίσιο συνοδευόμενο από επαρκείς πόρους και δημοκρατική νομιμοποίηση». 

Εκτιμάτε ότι το πακέτο Γιούνκερ για τις στρατηγικές επενδύσεις κινείται στην κατεύθυνση που περιγράφετε; Οι Σοσιαλδημοκράτες είστε ικανοποιημένοι από τις προβλέψεις του κυρίως για την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή;

«Το πακέτο Γιούνκερ είναι η σημαντικότερη επενδυτική πρωτοβουλία στην ιστορία της ΕΕ. Θα κινητοποιήσει πόρους άνω των 300 εκατ. ευρώ. Αυτό το πρόγραμμα αποτελούσε προτεραιότητα για τη δική μας Ομάδα και τώρα στο Ευρωκοινοβούλιο προσπαθούμε να το ενισχύσουμε περαιτέρω. Διασφαλίζουμε ότι τα χρήματα του Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων θα διοχετευθούν σε προγράμματα φιλόδοξα, που εμπεριέχουν μεγαλύτερο ρίσκο, στις περιοχές της Ευρώπης που χρειάζονται στήριξη. Κάνουμε τη διαχείρισή του πιο δημοκρατική και διαφανή ώστε οι πολίτες να ελέγχουν πώς ξοδεύεται το δημόσιο χρήμα. Το πακέτο Γιούνκερ είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τον ευρωπαϊκό Νότο αλλά θα πρέπει να είναι ικανός να την αδράξει. Προέρχομαι από τον ευρωπαϊκό Νότο και θα πρέπει να ομολογήσω ότι στο παρελθόν χάσαμε πάρα πολλές ευκαιρίες εξαιτίας της ανικανότητας της δημόσιας διοίκησής μας. Γι’ αυτό είναι εξίσου σημαντικό να μεταρρυθμίσουμε τη δημόσια διοίκηση καταπολεμώντας τη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή. Μόνο ένα αποτελεσματικό και παραγωγικό κράτος θα μπορέσει να παρουσιάσει σχέδια επιλέξιμα στο πλαίσιο του πακέτου Γιούνκερ». 

Πόσο πειστικά είναι τα ευρωπαϊκά σοσιαλδημοκρατικά κόμματα όταν στη διάρκεια της κρίσης δεν κατάφεραν να παρουσιάσουν μια διαφορετική αφήγηση από τα συντηρητικά κόμματα; Πιστεύετε ότι υπάρχει πράγματι μια εναλλακτική πολιτική στη λιτότητα ή οι υποσχέσεις για ανάπτυξη και ισχυρό κοινωνικό κράτος είναι απλά ωραία λόγια;

«Δεν υποτιμώ τη συνθετότητα των προκλήσεων για την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία. Τα αποτελέσματα των βρετανικών εκλογών κατέδειξαν ότι η Αριστερά κινδυνεύει να παραμείνει εγκλωβισμένη ανάμεσα στην αμφισβήτηση του συστήματος που εκφράζεται από τα νέα κόμματα και στις συντηρητικές δυνάμεις, οι οποίες λανθασμένα εκλαμβάνονται ως πιο αξιόπιστες σε επίπεδο οικονομίας. Για να αποφύγουμε αυτή την παγίδα θα πρέπει να ανανεώσουμε τον “σκληρό δίσκο” της ευρωπαϊκής Αριστεράς θέτοντας τη μάχη κατά των ανισοτήτων στο κέντρο της ατζέντας. Είμαι ωστόσο αισιόδοξος: τα πράγματα αλλάζουν. Το Δημοκρατικό Κόμμα στην Ιταλία υπό την ηγεσία του Ρέντσι πραγματικά προσπαθεί να σπρώξει την Ευρώπη σε μια άλλη κατεύθυνση. Με τον προϋπολογισμό του 2015 η Ιταλία έβαλε για πρώτη φορά τέλος στη λιτότητα. Είναι σαφές ότι δεν μπορούμε να οπισθοχωρήσουμε στο παλαιό στυλ της Αριστεράς εστιάζοντας μόνο στις δημόσιες δαπάνες και στον κυβερνητικό έλεγχο της οικονομίας. Χρειαζόμαστε τολμηρές μεταρρυθμίσεις ώστε οι θεσμοί μας να γίνουν πιο αποτελεσματικοί και να καταπολεμήσουμε τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά. Πιστεύω ότι δεν είναι όλες οι μεταρρυθμίσεις αρνητικές. Υπάρχουν θετικές μεταρρυθμίσεις που ενδυναμώνουν τους πολίτες. Οι θεσμοί μας πρέπει να γίνουν πιο διαφανείς και να λογοδοτούν ώστε να υπηρετούν πραγματικά τις ανάγκες των πολιτών. Ειδικά για την Ελλάδα η διαδικασία των μεταρρυθμίσεων θα πρέπει να επικεντρωθεί στον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, στη βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, στην επένδυση στην εκπαίδευση και στην οικοδόμηση ενός λειτουργικού συστήματος υγείας και κοινωνικής ασφάλισης. Ο στόχος είναι να συνδυαστούν η ανταγωνιστικότητα και οι μεταρρυθμίσεις με την απασχόληση και την κοινωνική δικαιοσύνη».