του Γιάννη Γιαννόπουλου

Τα δύο στρατόπεδα στο εσωτερικό της ΝΔ μεταφράζουν διαφορετικά την απόφαση του πολιτικού συμβουλίου ότι για την στάση του κόμματος απέναντι στην συμφωνία θα αποφασίσουν τα κομματικά όργανα.

Οι λεγόμενοι προεδρικοί εκτιμούν ότι η απόφαση του συμβουλίου σημαίνει ότι τα όργανα θα συνεδριάσουν για να κατατεθούν και να καταγραφούν οι απόψεις των στελεχών , αλλά οι τελικές αποφάσεις θα ανήκουν αποκλειστικά στον Αντώνη Σαμαρά .Μάλιστα δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι αν κάποιος διαφωνήσει με την θέση του προέδρου σε μια τόσο κρίσιμη απόφαση για την χώρα , θέτει ουσιαστικά τον εαυτό του εκτός κόμματος .Και μπορεί ουδείς να μην κάνει αναφορά για κομματική γραμμή , ωστόσο όλοι γνωρίζουν ότι μια διαφοροποίηση θα αποτελεί ρήξη με την κοινοβουλευτική ομάδα .

Από την άλλη πλευρά οι λεγόμενοι αμφισβητίες εκτιμούν ότι η απόφαση του άτυπου συμβουλίου μεταθέτει την ευθύνη της στάσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην κοινοβουλευτική ομάδα .Μάλιστα υπήρξαν του τουλάχιστον δύο αναφορές από βουλευτές (ΣτυλιανίδηςΔένδιας) που ζήτησαν ευθέως να δεσμευτεί η ηγεσία από την απόφαση που θα λάβει η κοινοβουλευτική ομάδα. Μάλιστα αρκετοί πλέον υποστηρίζουν ότι αυτή η απόφαση θα μπορούσε να επικυρωθεί μέσω μιας κάλπης που θα στηθεί στην συγκεκριμένη συνεδρίαση .

Κάτι τέτοιο ωστόσο δύσκολα θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό από την ηγεσία καθώς ο κ. Σαμαράς δεν θα μπορούσε να σταθεί στην ηγεσία του κόμματος αν κατέθετε μια πρόταση η οποία δεν θα γίνονταν αποδεκτή από την κοινοβουλευτική ομάδα. Και μάλιστα σε μια περίοδο όπου ακούγεται έντονα μεταξύ των στελεχών της ΝΔ ότι κάποιοι εκ των αμφισβητιών ενδέχεται να εκφράσουν επίσημα την αμφισβήτησή τους στο πρόσωπο του Αντώνη Σαμαρά και να ζητήσουν εκ νέου συνέδριο με όλα τα θέματα ανοικτά .

Πάντως το δίλημμα για την ηγεσία της ΝΔ δεν είναι καθόλου εύκολο αφού στην περίπτωση που δεν δεσμευτεί από την απόφαση της ΚΟ θα κατηγορηθεί για μια ακόμη φορά ότι λειτουργεί με ένα κλειστό κύκλο συνεργατών που δεν λαμβάνει υπόψην του τις αποφάσεις των οργάνων , αν πάλι προαναγγείλει ότι θα δεσμευτεί από την απόφαση της ΚΟ τότε μπορεί να θέσει εν αμφιβόλω την θέση του στην προεδρία.