Ενα κείμενο της Αριστερής Πλατφόρμας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ βάζει... φωτιά.

Η Αριστερή Πλατφόρμα και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης στέλνουν μηνύματα ρήξης στον Αλέξη Τσίπρα με την αντι-εισήγηση, όπως την ονομάζουν και ζητούν:

- Αντεπίθεση με εναλλακτικό σχέδιο που θα στηρίζεται στις προεκλογικές δεσμεύσεις και εξαγγελίες.

- Μεγαλύτερη καταστροφή θα είναι για τη χώρα η επιβολή ενός νέου Μνημονίου, της μιάς ή της άλλης μορφής, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, ενώ απορρίπτουν κάθε κουβέντα για παράταση προηγούμενου προγράμματος

- Η διακοπή πληρωμής του χρέους όσες δυσκολίες και αν έχει είναι πολύ προτιμότερη για τη χώρα.

- Η κυβέρνηση, αν συνεχιστούν οι εκβιασμοί από τους δανειστές, να δηλώσει από τώρα ξεκάθαρα πως δεν θα πνίξει το λαό, δεν θα πληρώσει τη δόση προς το ΔΝΤ.

Μάλιστα, η Αριστερή Πλατφόρμα δείχνει τη διαφοροποίησή της έμπρακτα και ζητά το κείμενό της να είναι προσθήκη στο κείμενο της απόφασης.

Αίσθηση προκάλεσε και ο Παναγιώτης Σκουρλέτης που ζητά να περάσουν τα εργασιακά, στα οποία βέβαια συγκαταλέγεται η αύξηση του κατώτατου μισθού. 

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Στάθης Λεουτσάκος, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και στέλεχος της Αριστερής Πλατφόρμας.

Σε αντίθετη κατεύθυνση ήταν η ομιλία του ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη ο οποίος τάχθηκε υπέρ μιας συμφωνίας -έναν «δύσκολο συμβιβασμό» για να «αποφύγουμε μια καταστροφική ρήξη».

Ειδικότερα, ο κ. Λεουτσάκος είπε ότι οι «θεσμοί» δεν επιδιώκουν «έντιμο συμβιβασμό», γιατί έντιμος συμβιβασμός δεν μπορεί να υπάρξει με ιδιωτικοποιήσεις και νέα βάρη στα λαϊκά στρώματα, χωρίς άρση της λιτότητας, χωρίς διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και χωρίς ισχυρή ρευστότητα για την αναζωογόνηση της οικονομίας.

Ο κ. Λεουτσάκος πρότεινε άμεση εθνικοποίηση των τραπεζών, εγκαθίδρυση της δημοκρατικής νομιμότητας και διαφάνειας στα κυρίαρχα ΜΜΕ, άμεσο τερματισμό «κάθε πλέγματος προστασίας της διαπλεκόμενης ολιγαρχίας», άρση των προνομίων των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, ουσιαστική φορολόγηση του μεγάλου πλούτου και πλήρη επαναφορά των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων.

Ο κ. Παπαδημούλης τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να φανεί κατώτερος των περιστάσεων και πρόσθεσε ότι η πιο βαθιά κόκκινη γραμμή είναι να κρατήσουμε την κυβέρνηση και τον λαό όρθιους και τον ΣΥΡΙΖΑ ενωμένο. Σημείωσε ότι είναι ανάγκη να αποφύγουμε μια καταστροφική ρήξη που θα οδηγήσει σε χρεοκοπία και κοινωνική οπισθοδρόμηση, αλλά και σε γρήγορη πτώση του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπάρχουν δύο επιλογές σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ: Η πρώτη είναι ένας δύσκολος συμβιβασμός και η δεύτερη η ρήξη και η χρεοκοπία. Η ρήξη και η χρεοκοπία, είπε ο κ. Παπαδημούλης, συνιστούν αντιλαϊκή επιλογή που θα πλήξει τη χώρα και τα μεσαία και χαμηλά λαικά στρώματα. Είναι αντίθετη στην λαϊκή εντολή και θα οδηγήσει την Αριστερά 50 χρόνια πίσω.

Στη συνέχεια και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης έκανε λόγο για εναλλακτικό σχέδιο και τόνισε ότι πρέπει να ενημερωθεί ο λαός για ό,τι μπορεί να συμβεί σε περίπτωση που δεν πληρωθεί το ΔΝΤ.