του Γιάννη Γιαννόπουλου

Προβληματισμό προκαλούν στην ηγεσία αλλά και στους βουλευτές της ΝΔ τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων που δείχνουν κάθετη πτώση των ποσοστών της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο προβληματισμός γίνεται μεγαλύτερος από τις πληροφορίες ότι υπάρχουν δημοσκοπήσεις (κρυφές και φανερές) που αναφέρονται στο μέλλον της ευρύτερης κεντροδεξιάς  αλλά και στις αλλαγές στα πρόσωπα ακόμη και αυτό του προέδρου.

Στη ΝΔ επικρατεί ένας έντονος αναβρασμός και όλοι προδικάζουν εξελίξεις αμέσως μετά την ψήφιση της επερχόμενης συμφωνίας. Εάν δεν υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις από μια ενδεχόμενη καταψήφιση της συμφωνίας , δηλαδή πρόωρες κάλπες , τότε οι διαδικασίες στη ΝΔ θα είναι ραγδαίες.

Τα σενάρια αυτά φουντώνουν και από τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και καταδεικνύουν ότι η ΝΔ βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά στην πρόθεση ψήφου ενώ και η δημοτικότητα του Αντώνη Σαμαρά έχει πέσει κατακόρυφα .

Ο αντιπολιτευτικός λόγος που διατυπώνει μέχρι στιγμής η ΝΔ μπερδεύει τους πολίτες που δεν έχουν ξεκαθαρίσει αν η ΝΔ υποστηρίζει μια μνημονιακή πολιτική ή αν έχει κάνει στροφή στο αντιμνημονιακό της προφίλ. Την ίδια ώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ομάδες βουλευτών που αμφισβητούν τον Αντώνη Σαμαρά παραγγέλνουν δημοσκοπήσεις για  να διερευνήσουν τις προθέσεις των ψηφοφόρων του κόμματος αφενός για αλλαγή ηγεσίας , αφετέρου για το πρόσωπο που θα τους ικανοποιούσε να αντικαταστήσει τον Αντώνη Σαμαρά .

Η ηγετική ομάδα της Συγγρού προσπαθεί να αντιταχθεί σε αυτό το σκηνικό που στήνεται κατά του Αντώνη Σαμαρά ενισχύοντας το προφίλ του. Ο πρόεδρος της ΝΔ δείχνει να πάιρνει πάνω του όλες τις αποφάσεις που έχουν να κάνουν με την διαπραγμάτευση , βουλευτές που διαφωνούν ενδέχεται να αντιμετωπίσουν ακόμη και μια διαγραφή , ενώ πυκνώνει τις ομιλίες του σε παραγωγικές ομάδες αλλά και τις συνεντεύξεις του στα ΜΜΕ.

Διόλου τυχαίες και οι αναφορές από στελέχη και βουλευτές που ανήκουν στο «Σαμαρικό» στρατόπεδο περί υπονομευτών του κόμματος και συναδέλφων που ακολουθούν προσωπικές στρατηγικές προς ίδιον όφελος σε μια κρίσιμη καμπή της ιστορίας του τόπου .Όπως διόλου τυχαίες δεν είναι και οι αναφορές περί βουλευτών που θα οδηγήσουν την ΝΔ σε έναν ατέρμονο κύκλο εσωστρέφειας που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε διασπάσεις.