Ως τον πλέον σκληρό εκβιασμό που έχει δεχθεί η χώρα χαρακτήρισε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης την στάση των εκπροσώπων των «Θεσμών» στις διαπραγματεύσεις, ενώ παρομοίασε τους ευρωπαίους αξιωματούχους με «μαντρόσκυλα που επιτίθενται».

Από το βήμα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Λαφαζάνης άσκησε έντονη κριτική σε ξένους αξιωματούχους, τονίζοντας ότι τα χαμόγελα κρύβουν την πραγματικότητα και ότι μοιάζουν με μαντρόσκυλα που επιτίθενται.

Ο κ. Λαφαζάνης υποστήριξε μια συμφωνία που να είναι σύμφωνη με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε ότι ο λαός ζήτησε να καταργηθεί το μνημόνιο και εκτίμησε ότι οι πιστωτές θέλουν να κάνουν την ρήξη και επιδιώκουν να εξοντώσουν την κυβέρνηση και τη χώρα. Στην περίπτωση αυτή, σύμφωνα με τον κ. Λαφαζάνη πρέπει να υπάρχει έτοιμο εναλλακτικό σχέδιο.

Ο κ. Λαφαζάνης σημείωσε την ανάγκη η κυβέρνηση να περάσει στην αντεπίθεση.Επίσης εξέφρασε την διαφωνία του σε ιδιωτικοποιήσεις τονίζοντας ότι έχουν ιδεολογικό χαρακτήρα, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι με τις ιδιωτικοποιήσεις δεν πρόκειται να αντιμετωπιστούν τα δημοσιονομικά ελλείμματα.

Ο κ. Λαφαζάνης υπογράμμισε την ανάγκη ύπαρξης σχεδίου σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν θα μπορεί να πληρώσει τους πιστωτές και στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να αρχίσει η ενημέρωση του λαού, για ό,τι μπορεί να συμβεί στη συνέχεια.