Η γνωριμία τους μετρά λίγους μόλις μήνες. Από τον Φεβρουάριο του 2012. 

Στις 12 Φεβρουαρίου συναντήθηκαν στην πρώτη σύνοδο κορυφής για τον Αλέξη Τσίπρα
 

«Συγχαρητήρια για την εκλογή σας, ελπίζω ότι θα έχουμε καλή συνεργασία, αν και υπάρχουν δυσκολίες» είπε χαμογελώντας η κ. Μέρκελ στον κ. Τσίπρα.
«Ευχαριστώ, το ελπίζω» απάντησε, επίσης με χαμόγελο, ο Έλληνας Πρωθυπουργός.
 
 
 
Επόμενος σταθμός η 19η Μαρτίου και πάλι σε σύνοδο κορυφής. 
 

 
Μόνο που στο περιθώριο εκείνης και έπειτα από πρωτοβουλία του ίδιου του πρωθυπουργού, πραγματοποιήθηκε η επταμερής συνάντηση με θέμα την Ελλάδα. 
 
 
 
 
 
 
 
 
Σε όλες τις επαφές και συναντήσεις, ο Αλέξης Τσίπρας επιζητά την πολιτική δέσμευση εκείνη που θα ξεκλειδώσει τη διαπραγμάτευση σε τεχνικό επίπεδο και θα δώσει ενέσεις ρευστότητας στη χώρα.  Στο ίδιο μήκος κύματος και η συνάντηση στο Βερολίνο. Εκεί όπου η Άνγκελα Μέρκελ ως άψογη οικοδέσποινα υποδέχτηκε θερμά τον Αλέξη Τσίπρα και ο πάγος έσπασε μεταξύ των δύο πλευρών. 
 
 
 
 
Από τις 23 Μαρτίου στο Βερολίνο ξανασυναντήθηκαν ένα μήνα αργότερα στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, όπου και πάλι υπήρξε κατ'ιδίαν συνάντηση, ενώ όλο αυτόν τον μήνα επικοινωνούσαν τηλεφωνικά. 
 
 
 
 
 
 
Μετά και τη συνάντηση στη Ρίγα εμφανίστηκε ο μεν Έλληνας πρωθυπουργός αισιόδοξος η δε Άνγκελα Μέρκελ αισιόδοξη αλλά με αστερίσκους και παραπομπές στους θεσμούς. Ο φωτογραφικός φακός πάντως απαθανάτισε ένα ιδιαίτερα θερμό κλίμα ανάμεσα στους δύο ηγέτες.