Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της ΕΕ, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έλαβε ένα «ανησυχητικό» μέτρο προχωρώντας στη δημοσίευση του νόμου ο οποίος απαγορεύει τις «ανεπιθύμητες» από τη Μόσχα μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Ο νόμος είναι «ένα νέο ανησυχητικό βήμα σε μια σειρά περιορισμών που επιβάλλονται στην κοινωνία των πολιτών, την ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης και την πολιτική αντιπολίτευση, αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε εκπρόσωπος της υπηρεσίας εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ».

Η νομοθεσία αυτή  «θα περιορίσει την ελευθερία της έκφρασης και του Τύπου, καθώς και τον πλουραλισμό των απόψεων», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Ο νόμος περί ανεπιθύμητων μκο, ο οποίος ψηφίσθηκε και από τα δύο σώματα του κοινοβουλίου μέσα σε μία εβδομάδα και δημοσιεύθηκε χθες το βράδυ από τον Βλαντίμιρ Πούτιν, επιτρέπει να τίθεται υπό απαγόρευση χωρίς δικαστική απόφαση όποια ξένη οργάνωση θεωρηθεί ότι απειλεί την "εθνική ασφάλεια" ή τα «συνταγματικά θεμέλια» της Ρωσίας. Ο νόμος επιτρέπει επίσης να μπλοκάρονται οι τραπεζικοί λογαριασμοί αυτών των ΜΚΟ ή η πρόσβασή τους στα μέσα ενημέρωσης.

Η ΕΕ επεσήμανε την αρνητική γνώμη των ρώσων υπερασπιστών των ανθρώπινων δικαιωμάτων, οι οποίοι εκτιμούν ότι ο νόμος αυτός παραβιάζει το σύνταγμα.

Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) είχε ζητήσει από τον Βλαντίμιρ Πούτιν να ασκήσει βέτο στο νόμο, εκφράζοντας την ανησυχία του για την αόριστη και ασαφή διατύπωση των άρθρων.