Γράφει ο Παναγιώτης Τζανετάτος 

Από το βημα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου τόνισε ότι «η κυβέρνηση εκβιάζεται από τους δανειστές με την απειλή ότι θα έρθουν τα χειρότερα και εμείς οφείλουμε να την στηρίξουμε στην υλοποίηση της λαϊκής εντολής».

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου τόνισε: 

Όλοι οφείλουμε να έχουμε συναίσθηση της ιστορικότητας της στιγμής και της ιστορικότητας της ευθύνης.
 Η διαπραγμάτευση είναι ζήτημα δημοκρατίας και όχι οικονομίας. Η Κυβέρνηση, η οποία έχει ξεκινήσει να υλοποιεί το προεκλογικό της πρόγραμμα, εκβιάζεται από τους δανειστές με την ασφυξία του λαού και με την απειλή ότι θα έρθουν χειρότερα. Οφείλουμε ως κόμμα και ως κοινοβουλευτική ομάδα να στηρίξουμε την Κυβέρνηση στην υλοποίηση της λαϊκής εντολής. Ο λαός έκανε ξεκάθαρη επιλογή, να τελειώσουν τα μνημόνια της υποτέλειας-και πρέπει να θυμόμαστε ότι τα μνημόνια δεν είναι μνημόνια λιτότητας, αλλά και μνημόνια υποτέλειας. 


Στην ομιλία της η πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι για πρώτη φορά υπάρχει στη χώρα κυβέρνηση που δεν έχει σύγκρουση συμφερόντων στη διαπραγμάτευση και πρέπει αυτή η κυβέρνηση να ενισχυθεί για να πορευτεί με γνώμονα το δημόσιο και το λαϊκό συμφέρον. 

Όπως επίσης ανέφερε στην ιμιλία της η κυρία Κωνσταντοπούλου: 

Πρέπει να αναγνωρίζουμε τον συλλογικό εαυτό μας στις επιλογές μας. Να προστατεύσουμε τη συλλογική μας συνοχή, την σχέση μας με την κοινωνία και την συλλογική μας αξιοπιστία, την αξιοπιστία της Ριζοσπαστικής και Κινηματικής Αριστεράς. Έχουμε την ευθύνη να είμαστε πιστοί στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις και να περιφρουρούμε τα ειδοποιά χαρακτηριστικά μας. Να δικαιώνουμε εκείνους που μας πίστεψαν και μας εμπιστεύθηκαν και όχι εκείνους που μας αμφισβήτησαν ή επωφελήθηκαν του μνημονίου ή συνέπραξαν με το μνημονιακό κατεστημένο.


Η πρόεδρος της Βουλής δεν παρέλειψε να εκφράσει και την αντίθεσή της για την επιλογή Ταγματάρχη στην ΕΡΤ υπογραμμίζοντας : «Και μια λέξη για την ΕΡΤ, για να τελειώνουμε με τη σπέκουλα. Θεωρώ ότι η επιλογή Ταγματάρχη είναι μη υπερασπίσιμη και δεν ανταποκρίνεται στο νέο υπόδειγμα δημόσιας τηλεόρασης που θέλουμε να χτίσουμε.

Έχω ενημερώσει τον Πρωθυπουργό για αυτή μου τη θέση ήδη πριν ανακοινωθεί η επιλογή αυτή. Αυτό δεν με φέρνει σε καμμία αντιπαράθεση με τον Πρωθυπουργό ούτε με την Κυβέρνηση. Ο καθένας και η καθεμιά μας κρίνεται για τις επιλογές και για τη στάση του. Το σίγουρο είναι ότι στο μέλλον οφείλουμε συλλογικά να είμαστε πολύ προσεκτικοί για τις επιλογές των προσώπων τα οποία εμπιστευόμαστε και με τα οποία συμπράττουμε. Αυτό είναι συλλογική μας ευθύνη και οφείλουμε να την αναλάβουμε» κατέληξε.