current views are: 3

24 Μαΐου 2015
Δημοσίευση16:42

Χάσμα αντίληψης και πολιτικού λόγου στο εσωτερικό της ΝΔ

Ανανεωμένη ρητορική χρησιμοποίησε στη Ρίγα της Λετονίας ο Αντώνης Σαμαράς κάνοντας λόγο για πρώτη φορά για μια «νέα αναπτυξιακή συμφωνία με την Ευρώπη». 

Δημοσίευση 16:42’
αρθρο-newpost

Ανανεωμένη ρητορική χρησιμοποίησε στη Ρίγα της Λετονίας ο Αντώνης Σαμαράς κάνοντας λόγο για πρώτη φορά για μια «νέα αναπτυξιακή συμφωνία με την Ευρώπη». 

Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς
 
Ανανεωμένη ρητορική χρησιμοποίησε στη Ρίγα της Λετονίας ο Αντώνης Σαμαράς κάνοντας λόγο για πρώτη φορά για μια «νέα αναπτυξιακή συμφωνία με την Ευρώπη».
 
Η φράση αυτή χρησιμοποιήθηκε από τον πρόεδρο της ΝΔ, στη δήλωσή του μετά τη Σύνοδο του ηγετών του ΕΛΚ και λίγη ώρα πριν ο Αλέξης Τσίπρας συναντήσει την Άγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ.
 
Μέχρι χθες ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις τελευταίες επίσημες τοποθετήσεις του στο εξωτερικό (Στρασβούργο, Βρυξέλλες κλπ), όπου συναντούσε κατ΄ιδίαν και κορυφαίους ευρωπαίους αξιωματούχους (Σουλτς, Ντολ, Γιούνκερ, Πιτέλα, Φερχόφσταντ κ.α.) μιλούσε για την ανάγκη να στηριχθεί η Ελλάδα ανεξαρτήτου κυβέρνησης.
 
Στη δήλωσή του όμως από τη Βαλτική πρωτεύουσα, ο κ. Σαμαράς άλλαξε πολιτική γραμμή σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «χρειάζεται άμεσα αλλαγή πολιτικής για να βγούμε από τα αδιέξοδα της κυβέρνησης και να ξεφύγουμε από τα ψέματα τα καθημερινά της κυβερνητικής προπαγάνδας».
 
Υπενθυμίζεται ότι στο τελευταίο του εκτός Ελλάδος ταξίδι, μετά το Πάσχα στο Στρασβούργο, είχε πει στην Ολομέλεια του ΕΛΚ ότι δεν βρέθηκε εκεί για να κατηγορήσει τη σημερινή κυβέρνηση, καθώς αντιπολιτευτική κριτική, όπως είχε σημειώσει, ασκεί στην Ελλάδα.
 
Η αλλαγή στη ρητορική του κ. Σαμαρά, έρχεται να προστεθεί στις πληροφορίες που κάνουν λόγο για εισηγήσεις στενών συνεργατών του στη Συγγρού, προκειμένου η ΝΔ να καταψηφίσει μια πιθανή συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές. Ήδη ο πρόεδρος της ΝΔ, στο άτυπο πολιτικό Συμβούλιο της περασμένης βδομάδας διεμήνυσε ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να στηρίξει υφεσιακά μέτρα.
 
Ο τρόπος σκέψης της ηγετικής ομάδας της ΝΔ, ωστόσο, έρχεται σε σύγκρουση με τη λογική κορυφαίων στελεχών της παράταξης, όπως της Ντόρας Μπακογιάννη, του Νίκου Δένδια, του Ευρυπίδη Στυλιανίδη και άλλων, τα οποία αφενός ζητούν η απόφαση για τη στάση της ΝΔ να ληφθεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και όχι από τον πρόεδρο, όπως διεμήνυσε η Συγγρού και αφετέρου να μην καταψηφιστεί στο σύνολό της η συμφωνία.
 
Χαρακτηριστικές είναι οι πρόσφατες δηλώσεις του κ. Δένδια, ο οποίος εξέφρασε την άποψη πως «αν διαφωνήσουμε, έστω και για ένα άρθρο, να επιλεγεί το ‘ναι’ ή ‘παρών επί της αρχής’ και το ‘όχι’ επί των άρθρων. Αλλά να πάει κανείς αντίθετα επί της αρχής στην επίτευξη συμφωνίας δεν το θεωρώ εφικτό να γίνει». Υπέρ τη συμφωνίας είχε ταχθεί και η Όλγα Κεφαλογιάννη, η οποία, όπως και τα παραπάνω στελέχη είχε πει πως «θα πρέπει να τη δούμε και να την κρίνουμε, ενώ θα πρέπει να ακουστούν και οι βουλευτές», άποψη με την οποία συμφωνεί και ο Νικήτας Κακλαμάνης.
 
Υπέρ της ψήφισης της συμφωνίας έχει ταχθεί και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος λέει στους συνομιλητές του ότι «ακόμη και μια μέτρια συμφωνία είναι καλύτερη από τη μη συμφωνία», χωρίς ωστόσο, όπως ξεκαθαρίζει, το γεγονός αυτό να αφαιρεί από τον ίδιο αλλά και από τη ΝΔ, το δικαίωμα να ασκούν κριτική στην κυβέρνηση για την υπερφορολόγηση των πολιτών, προκειμένου να μεγαλώσει το κράτος.
 
Με αυτά τα δεδομένα τίθεται ζήτημα για το αν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μπορέσει στο επόμενο κρίσιμο διάστημα να αρθρώσει ενιαία φωνή απέναντι σε μια ενδεχόμενη συμφωνία της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα να βγαίνουν ενισχυμένοι στο εσωκομματικό πεδίο, όσοι προβάλουν το αίτημα για αλλαγή ηγεσίας με το επιχείρημα ότι η σημερινή ΝΔ δεν ακούγεται πια από την κοινωνία και δεν μπορεί να πιστωθεί την καθημερινή φθορά του ΣΥΡΙΖΑ.

σχετικα αρθρα