Την στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους ότι η «κυβέρνηση δεν υπογράφει μνημονιακή συμφωνία και υποστηρίζει τις κόκκινες γραμμές», η κεντρική επιτροπή ενέκρινε το βράδυ της Κυριακής κατά πλειοψηφία την πολιτική απόφαση.

Πρόκειται για ένα πρώτο bras de fer ανάμεσα στην πλειοψηφία και την αριστερή Πλατφόρμα, το οποίο δείχνει την δυναμική της κυβερνητικής πολιτικής, αλλά και ότι υπάρχουν αρκετά κομματικά στελέχη που στηρίζουν την ρήξη.

Στην ουσία το πολιτικό σχέδιο της απόφασης δίνει ένα περίγραμμα της συμφωνίας, έτσι όπως προωθείται στους πιστωτές.

Το σχέδιο πολιτικής απόφασης που είχε την έγκριση της πλειοψηφίας υπερψηφίστηκε, με την Αριστερή Πλατφόρμα να ψήφιζει «λευκό» και την ΚΟΕ να καταψηφίζει. 

Την ίδια στιγμή, η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ απέρριψε με ψήφους 95 έναντι 75 και 30 λευκά σειρά τροπολογιών, κυρίως αυτή της Αριστερής Πλατφόρμας.

Στο κείμενο που είχε καταθέσει η Αριστερή Πλατφόρμα αναφέρονταν ότι: «η κυβέρνηση, εφόσον οι "θεσμοί' συνεχίσουν τις επόμενες ημέρες την ίδια εκβιαστική τακτική, οφείλει να δηλώσει από τώρα και ευθέως ότι δεν θα "πνίξει' τον ελληνικό λαό, αποστραγγίζοντας τις οικονομίες του, δεν θα πληρώσει την επόμενη δανειακή δόση του ΔΝΤ και ότι σχεδιάζει, σε οικονομικό, κοινωνικό, πολιτικό και στρατηγικό επίπεδο, εναλλακτικές απαντήσεις για την πορεία της χώρας, οι οποίες θα διασφαλίζουν την εφαρμογή του προγράμματός της».