current views are: 3

25 Μαΐου 2015
Δημοσίευση04:00

Τα δύσκολα για την κυβέρνηση (και τον Αλέξη) έρχονται μετά τη συμφωνία!

Στην απόφαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ άλλων, τονίζεται ότι «η πληρωμή μισθών και συντάξεων έχει απόλυτη προτεραιότητα έναντι των δόσεων των δανείων. 

Δημοσίευση 04:00’
αρθρο-newpost

Στην απόφαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ άλλων, τονίζεται ότι «η πληρωμή μισθών και συντάξεων έχει απόλυτη προτεραιότητα έναντι των δόσεων των δανείων. 

Στην απόφαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ άλλων, τονίζεται ότι «η πληρωμή μισθών και συντάξεων έχει απόλυτη προτεραιότητα έναντι των δόσεων των δανείων. Οι άνθρωποι είναι πάνω από το χρέος».

Πρόκειται για απόφαση που εγκρίθηκε με άνετη πλειοψηφία και ενώ προηγουμένως είχε απορριφθεί τροπολογία της Αριστερής Πλατφόρμας με ψήφους 95 κατά και 75 υπέρ.

Την ίδια στιγμή, φαίνεται ότι στις Βρυξέλλες, στις διαπραγματεύσεις με το Brussels Group αρχίζουν να διαφαίνονται σημάδια σύγκλισης. Πηγές της ελληνικής αντιπροσωπείας εκφράζουν την άποψη ότι το εύρος των εκκρεμών ζητημάτων έχει μειωθεί σε σημαντικό βαθμό και η επίτευξη συμφωνίας ως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας σε τεχνικό επίπεδο μπορεί να θεωρηθεί ορατή.

Η απόφαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, δίνει ένα περίγραμμα της συμφωνίας και επισημαίνει τέσσερα βασικά χαρακτηριστικά ενός αποδεκτού συμβιβασμού:

Α) χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα,

Β) καμία νέα περικοπή σε μισθούς και συντάξεις,

Γ) αναδιάρθρωση του χρέους,

Δ) ισχυρό πακέτο για δημόσιες επενδύσεις, ιδίως στις υποδομές και τις νέες τεχνολογίες.

Στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, χρόνια τώρα και ασχέτως κυβέρνησης, έχει διαφανεί ότι τα δύσκολα είναι… μπροστά. Αυτό το πρόβλημα φαίνεται ότι θα κληθεί να διαχειριστεί και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Μέχρι και σήμερα, τα μεγάλα ποσοστά αποδοχής που καταγράφει η κυβέρνηση στις δημοσκοπήσεις έχουν να κάνουν και με το γεγονός ότι ουδείς έχει (ακόμη) βάλει το χέρι στην τσέπη. Ναι, η ανασφάλεια προκαλεί ανησυχίες και στεγνώνει την αγορά, αλλά ουδείς έχει ακόμη κληθεί να πληρώσει. Αυτό δεν θα συμβαίνει όμως εσαεί.

Το Φθινόπωρο, οπότε και όλα δείχνουν ότι θα αρχίσει και η συζήτηση για τη νέα συμφωνία, θα αρχίσουν να «σκάνε» σιγά- σιγά οι «βόμβες». Οι δόσεις του φόρου εισοδήματος, ο ΕΝΦΙΑ (που δεν καταργείται), οι αυξημένες κρατήσεις για τα εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ, παράλληλα με τις δόσεις των ρυθμίσεων (για τους πολλούς που εντάχθηκαν στη ρύθμιση) και ενώ στο βάθος θα αχνοφέγγουν τα τέλη κυκλοφορίας.

Κυβερνητικά στελέχη αναγνωρίζουν ότι τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα κριθεί πραγματικά. Όταν οι πολίτες αρχίσουν να βάζουν και πάλι το χέρι στην τσέπη και η κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με τα καθημερινά προβλήματα- αυτά που στην τελική κρίνουν τη δημοτικότητά της και την αποδοχή της.

Και αν η συμφωνία είναι δύσκολη και κρίσιμη για το μέλλον της χώρας, για το μέλλον της κυβέρνησης θα είναι δύσκολο και κρίσιμο αυτό που θα την ακολουθήσει… 


σχετικα αρθρα