Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου

Από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής «ανακρίνονται» το μεσημέρι οι νέοι διοικούντες την ΕΡΤ Διονύσης Τσακνής και Λάμπης Ταγματάρχης.

Ήδη η Ζωή Κωνσταντοπούλου έχει υπονοήσει ότι δεν θα ψηφίσει υπέρ του διορισμού Ταγματάρχη και μάλιστα χθες απάντησε στις αιχμές που άφησε εις βάρος της ο Αλέξης Τσίπρας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι έχει ενημερώσει τον πρωθυπουργό ότι δεν μπορεί να υποστηρίξει πρόταση για Ταγματάρχη γιατί δεν μπορεί να αξιοποιούνται φθαρμένα πρόσωπα.

Βεβαίως, το alter ego της Προέδρου της Βουλής στο σκαρφάλωμα των καγκέλων της ΕΡΤ η Ραχήλ Μακρή που επίσης  είναι μέλος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας απουσιάζει στο εξωτερικό και μάλιστα πολύ μακριά στο Πεκίνο. Αυτό σημαίνει ότι η Μακρή δεν μπορεί να ψηφίσει και ότι θα αντικατασταθεί από άλλον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπό αυτήν την έννοια ούτε ο Τσακνής ούτε ο Ταγματάρχης θα έχουν πρόβλημα να «εγκριθούν» ως νέα διοίκηση καθώς και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Πετράκος που είχε διατυπώσει ενστάσεις εμφανίζεται να έχει υποχωρήσει των αρχικών του θέσεων.

Ως προς την ουσία τώρα, το θέμα είναι ότι ο αρχισυνδικαλιστής της ΕΡΤ Παναγιώτης  Καλφαγιάννης κατάφερε  να μπει στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ και επιπλέον να διακόψει τον πρωθυπουργό όταν μιλούσε για την ΕΡΤ  λέγοντας ότι καθυστερούν οι προσλήψεις των εργαζομένων. Ο Αλέξης Τσίπρας διατήρησε την ψυχραιμία του και έβαλε στην θέση του τον εισβολέα Καλφαγιάννη ο οποίος δεν μπορεί ακόμη να δεχτεί το γεγονός ότι δεν έχει την δυνατότητα να συμμετέχει ως συνδικαλιστής στο νέο ΔΣ της ΕΡΤ.

Ο πρωθυπουργός όχι μόνο κάλυψε τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά αλλά είπε στον αρχισυνδικαλιστή ότι η ΕΡΤ δεν άνοιξε για να προσλάβει εργαζόμενους αλλά για να υπηρετήσει το συμφέρον του ελληνικού λαού με ανεξάρτητη ενημέρωση. Προηγουμένως είχε αφήσει αιχμές και για την Ζωή Κωνσταντοπούλου λέγοντας ότι δεν μπορεί να καθυστερεί άλλο η λειτουργία της ΕΡΤ από διάφορα πρόσωπα που βάζουν εμπόδια.

Η κυβέρνηση και ειδικά το Μαξίμου έχουν διαπιστώσει το τελευταίο διάστημα ότι παρά την καλή της χειρονομία να ανοίξει την ΕΡΤ και να δρομολογήσει άμεσα την επαναπρόσληψη των εργαζομένων, αντιμετωπίζεται από αχαριστία και αγνωμοσύνη από πολλούς εξ αυτών. Την ώρα που παίζεται με τους δανειστές η σωτηρία της χώρας, η κυβέρνηση προχωράει σε προσλήψεις κι αντί να βρει συμμάχους βρίσκει απέναντί της αντιπάλους. Και μάλιστα από το ίδιο της το σώμα. Για παράδειγμα τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και δημοσιογράφους της ΕΡΤ που αντιτάχθηκαν στις επιλογές της νέας διοίκησης και είναι από τους πρώτους που προσλαμβάνονται ξανά την ώρα που οι πιστωτές θέτουν ζήτημα επαναπροσλήψεων.

Ο συνδικαλιστής της ΠΟΣΠΕΡΤ Καλφαγιάννης απειλεί ότι θα προσφύγει στην δικαιοσύνη για το γεγονός ότι εξαιρείται από το ΔΣ λόγω του ασυμβίβαστου που διασφαλίζει την εκπροσώπηση όλων των εργαζομένων στην νέα ΕΡΤ. Λησμονώντας βεβαίως ότι υπάρχει το ΠΔ 57 του 1985 το οποίο επικαλέστηκαν και στη ΔΕΗ στην περίπτωση Φωτόπουλου το οποίο αναφέρει ρητώς ότι η ιδιότητα μέλους διοικητικού συμβουλίου της επιχείρησης είναι ασυμβίβαστη με την ιδιότητα μέλους διοίκησης συνδικαλιστικής οργάνωσης. Πίσω από τις απειλές του ωστόσο κάποιοι βλέπουν ενόχληση για το γεγονός ότι έρχεται έλεγχος στα διοικητικά πεπραγμένα των προηγούμενων διοικήσεων της ΕΡΤ μέλη των οποίων ήταν και κάποιοι που σήμερα διαμαρτύρονται…

Ένα άλλο θέμα που έχουν οι εργαζόμενοι αλλά δεν βγαίνουν δημοσίως να το πούν, είναι ότι εφόσον επιλέξουν να επιστρέψουν στις θέσεις τους στην ΕΡΤ θα πρέπει να γυρίσουν πίσω τα χρήματα από τις αποζημιώσεις που έλαβαν όταν έκλεισε η δημόσια ραδιοτηλεόραση. Ή να γίνει συμψηφισμός με την εργασίας τους. Είναι στο χέρι τους να αποφασίσουν τι θα πράξουν γιατί κάποιοι που πήραν 50 και 60 χιλιάδες ευρώ θα πρέπει να δουλέψουν πολλά χρόνια για να συμψηφίσουν.

Κοινώς οι εργαζόμενοι κάπου δείχνουν ότι χάνουν το δάσος κοιτάζοντας σ’ ένα δέντρο, αφού η ουσία είναι ότι επιστρέφουν και διαμαρτύρονται θέτοντας ζητήματα τα οποία ακόμη δεν έχουν εκδηλωθεί. Άλλωστε το ουσιαστικό βήμα είναι ότι η ΕΡΤ ανοίγει και οι εργαζόμενου επιστρέφουν κάτι που δεν θα γίνονταν εάν δεν υπήρχε η πολιτική βούληση και ας μην νομίζουν κάποιοι πως κάποιες πρωτόδικες δικαστικές αποφάσεις κυρίως ασφαλιστικών μέτρων θα οδηγούσε σε επαναλειτουργία της καθώς στο δεύτερο βαθμό δεν θα είχαν καμία τύχη.

Η κυβέρνηση τηρεί στάση αναμονής και προκαλεί όσους διαμαρτύρονται προκαταβολικά: Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα καθώς γνωρίζει ότι θα είχαν ελάχιστες πιθανότητες δικαίωσης...