Δύο δημοσιεύματα για την κατάσταση στην χώρα μας φιλοξενούν οι Financial Times στα οποία τονίζεται ο ρόλος του Αλέξη Τσίπρα στην επίτευξη της συμφωνίας, ενώ στο δεύτερο αναφέρεται η δήλωση του Νίκου Βούτση, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα δεν θα πληρώσει την δόση της στο ΔΝΤ τον Ιούνιο. 

'Οπως τονίζει το δημοσίευμα : 

Ολα πλέον εξαρτώνται από τον Αλέξη Τσίπρα. Ο Ελληνας πρωθυπουργός θα αποφασίσει σύντομα αν θέλει ή όχι μια συμφωνία που θα επιτρέψει στην Αθήνα να εξυπηρετήσει το χρέος της. Εάν πει «όχι», η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει. Σε αυτό το σημείο, είναι πιθανό να αποχωρήσει και από την ευρωζώνη. 

Αναρωτιέται ο συντάκτης : «Τι θα έπρεπε να κάνει; Τους πολιτικούς του περιορισμούς τους ξέρει ο ίδιος. Εγώ θα επικεντρωθώ στα οικονομικά. Η σύντομη απάντηση είναι: εάν η συμφωνία είναι λογική, θα έπρεπε να δεχτεί. Οπότε, πού χαράσσονται τα όρια μεταξύ λογικού και παράλογου; Η σκληρή απάντηση είναι, ό,τι χρειαστεί για να μπει τέλος στην αβεβαιότητα. Κανένας επενδυτής δεν θα βάλει τα λεφτά του στην Ελλάδα, όσο υπάρχει η απειλή του Grexit». 

Το άρθρο, επίσης, αναφέρει ότι το πιο σημαντικό σημείο της συμφωνίας αφορά την δημοσιονομική προσαρμογή που ζητούν οι δανειστές να αναλάβει η Ελλάδα. Η κρίσιμη μεταβλητή είναι το πρωτογενές πλεόνασμα - ουσιαστικά τα χρήματα που έχει η χώρα για την εξυπηρέτηση του χρέους της. Δεν υπάρχει ένα αντικειμενικά σωστό ή λανθασμένο μέγεθος. Ομως η εμπειρία δείχνει ότι τα μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα δεν είναι πολιτικά βιώσιμα. Η αβεβαιότητα για την προηγούμενη συμφωνία μεταξύ της Αθήνας και των δανειστών ήταν που έφερε τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.  

Στο δημοσίευμα τονίζεται επίσης: «Τι θα συνέβαινε αν στον κ. Τσίπρα παρουσιαζόταν ξανά μια τέτοια επιλογή και δεχόταν; Η Ελλάδα θα επιβίωνε αυτό το καλοκαίρι χωρίς χρεοκοπία αλλά θα χρειαζόταν ένα τρίτο πρόγραμμα βοήθειας, εν μέρει επειδή τα οικονομικά της έχουν επιδεινωθεί από τον Ιανουάριο. Η πιθανότητα εκτροχιασμού μιας τέτοιας διαδικασίας σε κάποια χρονική στιγμή είναι υψηλή. Το ίδιο υψηλή είναι η πιθανότητα να το γνωρίζουν αυτό οι επενδυτές.

Γι' αυτό εμφανίζομαι σκεπτικός απέναντι σε έναν ακόμη γύρο παράτασης και προσποίησης, στον οποίο κυβερνήσεις ή τράπεζες δίνουν δάνεια γνωρίζοντας ότι δεν θα αποπληρωθούν ποτέ. Πριν από έναν χρόνο, δούλεψε το κόλπο. Οι επενδυτές καταλήφθηκαν από ευφορία και η Ελλάδα επανάκτησε πρόσβαση στις αγορές ενώ εμφάνισε θετικό ρυθμό ανάπτυξης. Ομως πιστεύουν όντως ότι μπορούν να επαναλάβουν το κόλπο

Το δημοσίευμα αναφέρει τρία σενάρια ανάκαμψης για την Ελλάδα: «Πρώτον, η Ελλάδα θα μπορούσε να διασφαλίσει μια αξιόπιστη συμφωνία, με λογικό πρωτογενές πλεόνασμα. Για να συμβεί κάτι τέτοιο, θα χρειαστεί πολιτική στήριξη από τον κ. Τσίπρα, την ελληνική βουλή και την ελληνική κοινωνία.

'Ενα δεύτερο σενάριο θα ήταν να επιτραπεί στην Ελλάδα να χρεοκοπήσει, με τους δανειστές να σταματούν τις πρόσθετες εκταμιεύσεις προς τη χώρα και την ευρωζώνη να αναλαμβάνει την τύχη των ελληνικών τραπεζών. Εάν οι ελληνικές τράπεζες δεν ελέγχονται από εγχώριες δυνάμεις και δεν έχουν την εγγύηση της κυβέρνησης, δεν υπάρχει τρόπος η Ελλάδα να εξαναγκαστεί να αποχωρήσει από την ευρωζώνη. Αλλωστε τυχόν κατάρρευση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος θα ήταν η αιτία που θα οδηγούσε σε ένα Grexit.

Τέλος, ένας ακόμη τρόπος για να ξεφορτωθεί κανείς τις ελληνικές ανησυχίες θα ήταν το ίδιο το Grexit. Δεν είμαι υπέρ αυτής της επιλογής. Ομως οι πιστωτές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι τίποτα δεν είναι πιο παράλογο από το να επιβάλλουν περαιτέρω λιτότητα».

Στo δεύτερο δημοσίευμα αναφέρεται η δήλωση του υπουργού Εσωτερικών Νίκου Βούτση ότι θα υπάρξει εμπλοκή στην πληρωμή του ΔΝΤ τον Ιούνιο, τονίζοντας ότι η Ελλάδα απείλησε ξανά να μην πληρώσει την δόση στο ΔΝΤ τον Ιούνιο, καθώς επεσήμανε ότι δεν θα μπορούν να πληρωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις. «Τα λεφτά δεν θα δοθούν. Δεν υπάρχουν για να δοθούν» εξήγησε ο κ. Βούτσης στο Mega και ισχυρίστηκε ότι η ΕΕ και το ΔΝΤ πιέζουν την Ελλάδα για να κάνει συμβιβασμους προκειμένουν να «κλειδώσει» την δόση.

Η δήλωση του κ. Βούτση έρχεται δύο εβδομάδες μετά μια παρόμοια πίεση που άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας σε έγγραφό του στην Κριστίν Λαγκάρντ, στην οποία είχε πει ότι η Ελλάδα δεν θα πλήρωνε την δόση του Μαϊου, μια δόση που τελικά εξοφλήθηκε από τον λογαριασμό ασφαλείας του ΔΝΤ

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θεωρούν ότι η Ελλάδα χρησιμοποιεί αυτές τις απειλές ως διαπραγματευτική τακτική, ωστόσο ενας ανώτερος 'Ελληνας αξιωματούχος τόνισε ότι όντως η Αθήνα θα ήταν ανίκανη να πληρώσει τις δόσεις του Ιουνίου χωρίς εξωτερική χρηματοδότηση. 

«Δεν θα ανεχτούμε εκβιασμούς είτε υπάρχει ρευστότητα χωρίς Μνημόνιο είτε χρεοκοπία» τόνισε ο κ. Βούτσης, ενώ την ίδια στιγμή άνθρωποι που έχουν μιλήσει στον Αλέξη Τσίπρα τονίζουν ότι βρίσκεται σε άσχημη διάθεση και πρόθυμος να αναγνωρίσει τον σοβαρό κίνδυνο πίσω από ένα ατύχημα τις επόμενες εβδομάδες.