Πριν από λίγα εικοσιτετράωρα, ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν-Κλωντ Γιουνκέρ. Το ίδιο βράδυ επικοινώνησε με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου. Κατά την διάρκεια της ημίωρης συνάντησής του με τον Πρωθυπουργό, ο πρόεδρος της Κομισιόν συμφώνησε ότι έχει γίνει σημαντική πρόοδος, με τη λύση να είναι εφικτή για το τέλος του μήνα ή τις αρχές Ιουνίου. Σύμφωνα με το αμερικανικό ΥΠΟΙΚ, ο κ. Λιου υπογράμμισε στον Αλέξη Τσίπρα την ανάγκη επίτευξης μιας συμφωνίας το ταχύτερο δυνατό, «για να αποφύγει η χώρα την ταλαιπωρία».
 
Μάλιστα! Και εμείς καλούμεθα να πιστέψουμε ότι συζήτησαν μόνο αυτά! Αν ήμασταν… χάνοι μπορεί. Ως υποψιασμένοι πολίτες, όμως, σκεφτόμαστε ότι ειπώθηκαν και άλλα πολλά. Τα οποία, ορθώς, δεν ανακοινώθηκαν ή δεν διέρρευσαν ούτε από την κυβέρνηση, ούτε από τους Ευρωπαίους, ούτε από τους Αμερικανούς. Διότι, απλά, δεν είναι προς ανακοίνωση. Ποτέ δεν ήταν.
 
Τις προηγούμενες δυο μέρες, ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε την διευρυμένη ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ για την πορεία των διαπραγματεύσεων και τις επαφές που είχε στη Ρίγα με τη Μέρκελ, τον Ολάντ και τον Γιουνκέρ. Και από κάτω, τον παρακολούθησαν καμιά τρακοσοπενηνταριά νοματαίοι. Μέλη της ΚΕ, βουλευτές και στελέχη Νομαρχιακών Επιτροπών. Οι οποίοι αφού τον άκουσαν και αφού άκουσαν υπουργούς και βουλευτές, αποφάσισαν. Η πρόταση του Πρωθυπουργού έλαβε 95 ψήφους ενώ η πρόταση της Αριστερής πλατφόρμας 75. Πράγματι υψηλό ποσοστό. Η απόφασή τους αφορούσε εάν η συμφωνία είναι προς το συμφέρον της χώρας ή αν πρέπει να πάμε πίσω στη δραχμή. Αλήθεια, με τι στοιχεία; Με ποια γνώση των γεγονότων; Θου Κύριε φυλακήν τω στόματί μου…
 
Ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει όσο κανένας άλλος την πραγματική οικονομική κατάσταση της χώρας. Οι περισσότεροι από τους κεντρικοεπίτροπους, όχι. Ο Τσίπρας έχει διαπραγματευτεί με τη Μέρκελ, τον Ντράγκι, τον Ολάντ, τον Γιουνκέρ, τον Ντάισελμπλουμ, τη Λαγκάρντ. Έχει καταλάβει τι θέλουν και τι σκέφτονται. Αν σκέφτονται κάποιο συμβιβασμό ή αν τον απορρίπτουν. Αν εξαιρέσουμε τον Βαρουφάκη, τον Τσακαλώτο, τον Παππά και τον Δραγασάκη, οι υπόλοιποι από τους παραβρισκόμενους, τη Μέρκελ και τους λοιπούς, τους έχουν δει μόνον στην… τηλεόραση.
 
Παρά ταύτα, αρκετοί είναι έτοιμοι ακόμα και σήμερα να ασκήσουν κριτική. Σκληρή κριτική. Να του πούνε γιατί δεν έκανε το «άλφα» και γιατί εμφανίζεται να υποχωρεί στο «βήτα». Διότι αυτοί, σε ένα καφενείο στα Εξάρχεια, έτσι το κατάλαβαν. Όπως το καταλαβαίνει ο Διαμαντόπουλος, ο Μιχελογιαννάκης, η Ραχήλ, ο Μηλιός, ο Νταβανέλλος και δεν ξέρουμε ποιοι άλλοι. Περί ορέξεως, κολοκυθόπιτα.
 
Ωστόσο, χωρίς να υποτιμούμε κανέναν, το στελεχικό δυναμικό του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ξεκαθαρίσει αν εμπιστεύεται ή όχι τον αρχηγό του. Αν ναι, οφείλουν να του δώσουν το δικαίωμα να κυβερνήσει χωρίς να τον τραβάν από το μανίκι. Γιατί στο τέλος ο Τσίπρας θα κριθεί. Αν όχι, ας επιχειρήσουν να τον ανατρέψουν. Και ας αναδείξουν ένα άλλο αρχηγό, που θα τους οδηγήσει ξανά στην εξουσία και θα κάνει τη Μέρκελ να σέρνεται στα πατώματα. Και που θα εξασφαλίσει την πολυπόθητη ρευστότητα με δάνεια από τη Ρωσία, την Κίνα ή από οποιοδήποτε άλλο βρεθεί για να μας δανείσει.
 
Η διαπραγμάτευση άρχισε να κουράζει και το κυριότερο, η οικονομία της χώρας δεν αντέχει.