current views are: 2

25 Μαΐου 2015
Δημοσίευση08:37

Χουντής: Να μην πληρώσουμε το ΔΝΤ

«Δεν υπάρχουν λεφτά, δεν θα πληρώσουμε», δήλωσε ο Νίκος Χουντής, αναφερόμενος στη δόση της 5ης Ιουνίου προς το ΔΝΤ.

Δημοσίευση 08:37’
αρθρο-newpost

«Δεν υπάρχουν λεφτά, δεν θα πληρώσουμε», δήλωσε ο Νίκος Χουντής, αναφερόμενος στη δόση της 5ης Ιουνίου προς το ΔΝΤ.

«Δεν υπάρχουν λεφτά, δεν θα πληρώσουμε», δήλωσε ο Νίκος Χουντής, αναφερόμενος στη δόση της 5ης Ιουνίου προς το ΔΝΤ.

Μιλώντας στο Mega, ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, υποστήριξε την άποψη να μην πληρωθεί το ΔΝΤ ακόμη και εάν βρεθούν τα χρήματα, αλλά σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή ούτως ή άλλως τα χρήματα δεν υπάρχουν.

«Αυτό δεν έχει κανένα αντικείμενο ως ένα βαθμό διότι δεν τα έχεις αυτά τα χρήματα», είπε και πρόσθεσε:

Την προηγούμενη φορά η κ. Λαγκάρντ είπε “ότι εγώ τα πήρα τα λεφτά μου”. Λέω ότι αυτή τη φορά δεν θα μπορέσει να το πει. Δεν έχουμε αυτά τα χρήματα για το ΔΝΤ τον επόμενο μήνα.

Νωρίτερα, και ο Δημήτρης Βίτσας δήλωσε ότι χρήματα προς τους δανειστές δεν υπάρχουν

«Η συμφωνία πρέπει να συμπεριλάβει και μείωση του χρέους»

Σε άλλο σημείο, ο κ. Χουντής υπογράμμισε την ανάγκη για συνολική συμφωνία με τους εταίρους και δανειστές που να συμπεριλαμβάνει και μείωση του χρέους.

«Αν δεν αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του χρέους ριζικά, τα υπόλοιπα δεν μπορούν να βοηθήσουν καθόλου την κατάσταση» ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η πολιτική της σταγόνας πάρε-δώσε, ούτε να προχωρήσει η υπόθεση κάποιου προγράμματος.

Από μια λύση του χρέους ξεκινάνε όλα, επέμεινε ο κ. Χουντής και υπογράμμισε ότι αναζητούμε μια λύση σε ένα πλαίσιο αναπτυξιακό, ευρωπαϊκό.

Ερωτηθείς αν παρόλα αυτά επικρατήσει η άποψη Σόιμπλε, και δεν υπάρξει θέληση να αλλάξει η πολιτική προσέγγιση του προβλήματος και επιμείνουν στη γραμμή «βρες τε τα με τους θεσμούς για μείωση συντάξεων κ.ά.»,απάντησε: «Εμείς δεν πάμε πίσω, θα προχωρήσουμε στην εφαρμογή του προγράμματός μας και αν τα πράγματα έχουν πάει σε ένα τέτοιο σημείο, με τη στήριξη του λαού θα προχωρήσει το πρόγραμμα μας». Σε αυτό το σημείο διευκρίνισε «με οποιοδήποτε τρόπο απαιτηθεί, χρειαστεί». Πρόσθεσε ότι θα απαιτηθεί και η βούληση του λαού και η έμπρακτη στήριξη του λαού. «Εδώ υπάρχουν πολλές εκδοχές, δεν είναι σημείο τριβής αν θα πας μέσω δημοψηφίσματος. Αλλά αν ζητήσεις τη βούληση και τη στήριξη του λαού για να στηρίξει αυτόν τον αγώνα» υποστήριξε.

Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών άσκησε κριτική στον Β. Σόιμπλε, λέγοντας ότι δεν ερμηνεύει σωστά την απόφαση του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου και ότι «θεωρεί μαγαζάκι του, δικό του παιδί το Eurogroup». Σύμφωνα με τον κ. Χουντή, η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου δεν ήταν να εφαρμόσει η κυβέρνηση το προηγούμενο πρόγραμμα, αλλά να γίνει η αξιολόγηση πάνω σε ένα εθνικό πρόγραμμα, σε ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.

Επανέλαβε τις «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση, σημειώνοντας ότι το ερώτημα είναι αν θα σεβαστούν τη βούληση του λαού. Θέματα συντάξεων, εργασιακά, ασφαλιστικά δεν μπορούν ούτε η ΕΚΤ, ούτε η Κομισιόν να τα ζητάνε γιατί είναι έξω από τις συνθήκες, έξω από τις αρμοδιότητές τους, τόνισε και πρόσθεσε: «Το ζητούν πράγματι σε μια λογική να υποχωρήσει η κυβέρνηση. Το ζητούν για να δώσουν πολιτικό σήμα ότι μια κυβέρνηση της αριστεράς κάνει υποχωρήσεις και σε εργασιακά θέματα, στα ‘’άγια των αγίων’’ μιας αριστερής πολιτικής. Εκεί είναι το λεπτό πολιτικό σημείο». Δεν μπορούν να ζητούν από την Ελλάδα να μην έχει συλλογικές συμβάσεις, ενώ στις χώρες τους ισχύουν, υπογράμμισε.

Τέλος, διατύπωσε την εκτίμηση ότι «είμαστε κοντά σε συμφωνία, αν η βούληση των ηγετών μετά τη Ρίγα είναι ειλικρινής και αν έχει κατανοηθεί ότι δεν υπάρχει χρόνος για περαιτέρω καθυστερήσεις».


σχετικα αρθρα