Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου

Περισσότερο αναγνωριστική ήταν η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ εν όψει συμφωνίας, ανάμεσα στην προεδρική πλειοψηφία και την εσωκομματική αντιπολίτευση που αμφιβάλλει για τις προθέσεις των δανειστών, αλλά και για τις αντιστάσεις του Μαξίμου.

Ούτε ο Αλέξης Τσίπρας τέντωσε το σκοινί, άλλωστε απέφυγε να κάνει δευτερολογία, ούτε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης οδήγησε την κατάσταση στα άκρα, πέρα από τα συνήθη πυροτεχνήματα που εκτόξευσε για λύσεις ακόμη και με προοπτική δραχμής.

Αυτό όμως που έγινε σαφές ήταν πως η όποια συμφωνία δεν θα περάσει με ευκολία από τα κεντρικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ. Η ψηφοφορία που έγινε επί της τροπολογίας που κατέθεσαν από κοινού η Αριστερή Πλατφόρμα και η ΚΟΕ του Ρούντι Ρινάλντι κατέδειξε ότι η εσωκομματική μειοψηφία και κρατάει και ενδεχομένως τσιμπάει σε δυνάμεις.

Το 95 κατά και 75 υπέρ στην τροπολογία των διαφωνούντων δείχνει πως εφόσον τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής κρίνουν πως η συμφωνία δεν είναι καλή και είναι «ατιμωτική» δεν θα δυσκολευτούν να πάρουν και άλλους μαζί τους. Επίσης, η σύμπραξη Πλατφόρμας και ΚΟΕ δείχνει μία τάση συσπείρωσης των δυνάμεων που είναι απέναντι στους δανειστές και γέρνουν περισσότερο προς την ρήξη παρά προς την συμφωνία.

Το γεγονός πως ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε στην ομιλία του να αφιερώσει πολύ χρόνο στα συμφέροντα και στους ολιγάρχες δείχνει πως επιθυμεί να μετριάσει τις αντιδράσεις στο εσωτερικό μέτωπο μέσω της στοχοποίησης του εχθρού εντός των τειχών και του αγώνα που οφείλει να ξεκινήσει η κυβέρνηση απέναντί τους.

Η μόνη σχεδόν ευθεία αντιπαράθεση που καταγράφηκε στην συνεδρίαση του οργάνου ήταν με αιχμή το θέμα της ΕΡΤ ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και την Ζωή Κωνσταντοπούλου με την Πρόεδρο της Βουλής να προειδοποιεί με τον τρόπο της ότι σήμερα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας δεν θα νομιμοποιήσει με την ψήφο της την επιλογή του Λάμπη Ταγματάρχη για την θέση του διευθύνοντος συμβούλου της επιχείρισης.