Στη Monde παραχώρησε συνέντευξη ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, ο οποιος για τη φάση της διαπραγμάτευσης είπε πως «υπάρχει ακόμη διάσταση απόψεων σχετικά με το δημοσιονομικό πλεόνασμα, στο οποίο η χώρα μας πρέπει να στοχεύσει, την φορολογική πολιτική, την μεταρρύθμιση στις συντάξεις και το θέμα της αγοράς εργασίας. Όμως οι διαπραγματεύσεις αφορούν αυτά τα τέσσερα θέματα. Είναι ζήτημα εβδομάδων».

Για τα λάθη που διέπραξε η τρόικα στο παρελθόν είπε πως «παίτησε από την Ελλάδα μια υπερβολικά γρήγορη και μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή. Καμία δυτική χώρα δεν έχει καταβάλει τόσο μεγάλες προσπάθειες όσες η δική μας σε αυτό το ζήτημα. Ακόμα χειρότερα η Τρόικα υποτίμησε το μέγεθος της ύφεσης, που επέφεραν τα μέτρα. Δεν έγινε τίποτα για να μειωθούν οι καταστροφικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη. Θα έπρεπε να είχαν προβεί σε πιο στοχευόμενες δημοσιονομικές περικοπές, οι οποίες θα ήταν καλύτερα σχεδιασμένες και θα συνοδεύονταν από μέτρα για την επιχειρηματική».

Για το ενδεχόμενο grexit είπε πως «η χώρα μας έχει ανάγκη να μείνει στην Ευρωζώνη, όμως με ένα καλύτερα οργανωμένο πρόγραμμα στήριξης. Το πρόγραμμα αυτό θα πρέπει να μας επιτρέψει να φθάσουμε σε ένα βαθμό ανάπτυξης, που θα εξασφαλίζει την βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών μας, ενώ ταυτόχρονα θα είναι κοινωνικά δίκαιο. Και το δημόσιο χρέος πρέπει να αναδιαρθρωθεί, με τις αποπληρωμές να είναι αντίστοιχες του βαθμού ανάπτυξης».

Τέλος σχετικά με τις διαφορετικές απόψεις μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ είπε πως «ο κίνημα μας είναι πλούσιο σε ποικιλία. Αυτό δεν μας εμπόδισε να πάρουμε την εξουσία. Έτσι είναι η δημοκρατία και δεν υπάρχει λόγος να την αλλάξουμε. Από τη στιγμή που συμφωνούμε όλοι στο ουσιώδες: την ανάγκη να παραμείνουμε στο ευρώ αλλά και να αλλάξουμε την κατεύθυνση της ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής».