Αιχμές προς τους δανειστές αφήνει ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, με άρθρο του στο Project Syndicate, υπογραμμίζοντας ότι η επιμονή τους στη λιτότητα και όχι η στάση της ελληνικής κυβέρνησης, αποτελεί το βασικό εμπόδιο για τη συμφωνία με την Αθήνα.

Ο υπουργός επισημαίνει ως υπόδειγμα παραπλανητικής κάλυψης των εξελίξεων άρθρο γνώμης της εφημερίδας Financial Times, κατά το οποίο η Αθήνα είναι «ανίκανη ή απρόθυμη—ή και τα δύο—να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων». Με ψεύδη να παρουσιάζονται ως γεγονός, σημειώνει, προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι η ελληνική κυβέρνηση «σπαταλά την εμπιστοσύνη και την καλή θέληση των εταίρων της».

Ο κ. Βαρουφάκης, όμως απαντά χαρακτηριστικά ότι «η κυβέρνησή μας είναι πρόθυμη να υλοποιήσει μία ατζέντα που περιλαμβάνει όλες τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που τονίζουν τα ευρωπαϊκά think tanks».

Και αναρωτιέται με νόημα:

Έτσι, εάν η κυβέρνησή μας είναι πρόθυμη να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που αναμένουν οι εταίροι μας, γιατί οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν φτάσει σε συμφωνία; Ποιο είναι το σημείο που «κολλάει»;

Το πρόβλημα είναι απλό: Οι πιστωτές της Ελλάδας επιμένουν σε ακόμα μεγαλύτερη λιτότητα για φέτος και παραπέρα, μία προσέγγιση που θα αποτελέσει τροχοπέδη για την ανάπτυξη, θα επιδεινώσει τον κύκλο αποπληθωρισμού και χρέους και στο τέλος, θα μειώσει τη βούληση και την ικανότητα της ελληνικής πλευράς να υλοποιήσει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που χρειάζεται η χώρα μας, παρά το γεγονός ότι μόνο η Αθήνα μπορεί να διασφαλίσει τη στήριξη του λαού για τις αλλαγές.

«Η κυβέρνησή μας δεν μπορεί και δεν πρόκειται να δεχτεί μια θεραπεία που έχει αποδειχτεί χειρότερη από την ασθένεια επί πέντε χρόνια», διαμηνύει.

 

Σημειώνει ότι οι πιστωτές εμφανίζουν αδιαλλαξία ως προς την διατήρηση υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων, την αύξηση του ΦΠΑ καθώς και τη μείωση των συντάξεων. Συγκεκριμένα, λέει ότι απαιτείται π.χ. πρωτογενές πλεόνασμα ανώτερο του 2% του ΑΕΠ το 2016 και 2,5% ή 3% κάθε χρόνο στη συνέχεια. Αυτό θα απαιτούσε αύξηση του ΦΠΑ, μείωση των ήδη γλίσχρων συντάξεων, και κάλυψη των χαμηλών εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις με «ισοδύναμα» μέτρα.

Προσθέτει ότι η Ελλάδα αντιμετώπισε νομισματική συρρίκνωση (σ.σ. της οικονομίας της) αντίθετα με ό,τι συνέβη π.χ. στη Βρετανία, όπου η Τράπεζα της Αγγλίας υποστήριζε σε κάθε βήμα την κυβέρνηση. Το αποτέλεσμα είναι πως η Ελλάδα συνεχίζει να βρίσκεται σε στασιμότητα, ενώ η Βρετανία αναπτύσσεται σθεναρά.

Ο κ. Βαρουφάκης συμπληρώνει ότι «μετριοπαθείς παρατηρητές της τετράμηνης διαπραγμάτευσης μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών δεν μπορούν να μη φτάσουν σε ένα απλό συμπέρασμα: Το βασικό σημείο τριβής, το μόνο εμπόδιο για συμφωνία είναι η επιμονή των δανειστών σε ακόμα περισσότερη λιτότητα ακόμα και σε βάρος της μεταρρυθμιστικής ατζένταςμ που η κυβέρνησή μας διατίθεται να υλοποιήσει».

Ο ΥΠΟΙΚ καταλήγει στο άρθρο του λέγοντας δηκτικά προς τους δανειστές ότι «ξεκάθαρα το αίτημά τους για περισσότερη λιτότητα δεν έχει καμία σχέση με την ανησυχία τους για γνήσια μεταρρύθμιση ή τη μετάβαση της Ελλάδας σε βιώσιμη δημοσιονομική τροχιά. Το πραγματικό τους κίνητρο είναι ένα ερώτημα που πρεέπει να αφεθεί στους ιστορικούς του μέλλοντος».