current views are: 2

25 Μαΐου 2015
Δημοσίευση14:14

Μαξίμου: Αγκάθι το δημοσιονομικό κενό, ανοιχτά ΦΠΑ και ασφαλιστικό

Με την αγωνία στα κόκκινα και τις διαπραγματεύσεις να βρίσκονται σε οριακό σημείο, συνεδρίασε η ομάδα πολιτικής διαπραγμάτευσης υπό τον Πρωθυπουργό στο Μαξίμου. 

Δημοσίευση 14:14’
αρθρο-newpost

Με την αγωνία στα κόκκινα και τις διαπραγματεύσεις να βρίσκονται σε οριακό σημείο, συνεδρίασε η ομάδα πολιτικής διαπραγμάτευσης υπό τον Πρωθυπουργό στο Μαξίμου. 

Με την αγωνία στα κόκκινα και τις διαπραγματεύσεις να βρίσκονται σε οριακό σημείο, συνεδρίασε η πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης υπό τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μαξίμου. Η Αθήνα τρέχει έναν επίπονο αγώνα δρόμου προκειμένου να κλείσει τη συμφωνία μέχρι το τέλος της εβδομάδας, την ώρα που παραμένουν ανοιχτά κρίσιμα σημεία της διαπραγμάτευσης.

Στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου μετείχαν και οι τεχνοκράτες του Brussels Group, καθώς αύριο αρχίζει ο πιο καθοριστικός γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων και η κυβέρνηση ευελπιστεί να είναι ο τελευταίος που θα οδηγήσει σε συμφωνία.  Στους έλληνες διαπραγματευτές δόθηκαν οι τελικές κατευθύνσεις για να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες όσο πιο γρήγορα γίνεται, κάτι που – όπως σημειώνουν από το Μαξίμου- δεν σημαίνει και ότι η κυβέρνηση κάνει υποχωρήσεις πίσω από τις κόκκινες γραμμές που έχει θέσεις. 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη συνεδρίαση της Ομάδα Πολιτικής Διαπραγμάτευσης με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, τον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, τον υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Σταθάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδη Τσακαλώτο, έγινε εκτίμηση της κατάστασης και συζητήθηκαν ο σχεδιασμός και οι κατευθύνσεις που θα δοθούν προς τους έλληνες εκπροσώπους της κυβέρνησης στο Brussels Group, ενόψει των συζητήσεων που ξεκινούν πάλι αύριο στις Βρυξέλλες και μπαίνουν στην τελική ευθεία.  

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι συζητούνται επίσης το τι θέλει να πάρει η ελληνική κυβέρνηση από μια συνολική συμφωνία, με βάση τους άξονες που έχει θέσει ο Πρωθυπουργός στις πρόσφατες ομιλίες του, δηλαδή το ζήτημα της ρευστότητας,το ζήτημα της διαχείρισης του χρηματοδοτικού κενού και κατ’ επέκταση του χρέους, το ζήτημα του επενδυτικού πακέτου.

«Πρέπει να κλείσουμε τη συμφωνία αυτή την εβδομάδα» τονίζουν στο Μαξίμου, εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία ότι θα βρεθεί κοινός τόπος μέχρι το τέλος Μαΐου. Στόχος της διαπραγματευτικής ομάδας είναι να τελειώνουν όσο το δυνατό πιο γρήγορα, ώστε να συμφωνήσουν σε τεχνικό επίπεδο και η εβδομάδα να κλείσει έχοντας μια βάση που θα οδηγήσει σε ένα ολοκληρωμένο κείμενο συμφωνίας. 

Από αύριο το πρωί το Brussels Group θα πρέπει, ωστόσο, να καλύψει την απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές σε ΦΠΑ και ασφαλιστικό. Επίσης, αγκάθι παραμένει και το ύψος του  δημοσιονομικού κενού, καθώς οι θεσμοί το ανεβάζουν  στα 2 δισ. ευρώ, από 1 δισ. ευρώ που υποστηρίζει η ελληνική πλευρά. 

Πάντως, σημεία προσέγγισης υπάρχουν στις συζητήσεις για συνταξιοδοτικό και φορολόγηση. Η κυβέρνηση, όπως όλα δείχνουν,  θα προχωρήσει σε περικοπές των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, επισημαίνοντας εγκαίρως ότι πρέπει να γίνουν στοχευμένες αλλαγές στο προβληματικό αυτό καθεστώς, ενώ όσον  αφορά τον ΦΠΑ το μεγάλο παζάρι γίνεται για το ποιά θα είναι τα προϊόντα εκείνα που θα ενταχθούν στην κάθε μια από τις τρεις κατηγορίες ΦΠΑ. Ωστόσο, παραμένει το πρόβλημα στις συζητήσεις με τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος. 

Πηγές του Μαξίμου αναφέρουν ότι οι συζητήσεις βρίσκονται κοντά σε συμφωνία στο μοντέλο που προτείνει η κυβέρνηση για τρεις συντελεστές, 7%, 14% και 22%. Όπως τονίζουν ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να βάλει όσο περισσότερα τρόφιμα στον χαμηλό συντελεστή 7%, στο πλαίσιο μιας κοινωνικά δίκαιης ανακατανομής. Ως προς το ζήτημα του δημοσιονομικού κενού, σημείωναν ότι η διαφορά στις εκτιμήσεις προκύπτει σε ζητήματα λογιστικού υπολογισμού δαπανών.

Αναφερόμενος στην πορεία των διαπραγματεύσεων ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης εμφανίστηκε αισιόδοξος για θετικό αποτέλεσμα, ωστόσο τόνισε ότι ο Πρωθυπουργός δεν θα αποδεχθεί μια συμφωνία που δεν θα κινείται στο πλαίσιο της λαϊκής εντολής

«Δεν ξέρω αν είναι θέμα ωρών, είναι θέμα σύντομου χρονικού διαστήματος. Αυτός είναι ο σκοπός της κυβέρνησης, αυτός είναι ο στόχος τον οποίο έχουμε θέσει. Μέχρι τέλος Μάη, αρχές Ιουνίου να μπορέσουμε να είμαστε σε θέση να έχουμε μία συμφωνία αμοιβαία επωφελή», τόνισε  ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Ωστόσο, σημείωσε ότι η 5η Ιουνίου δεν αποτελεί καταληκτική ημερομηνία, λέγοντας χαρακτηριστικά «εμείς δεν βάζουμε τελεσίγραφα ούτε κάνουμε εκβιασμούς». 

Θρίλερ με την πληρωμή της δόσης στο ΔΝΤ

Πονοκέφαλος είναι για την κυβέρνηση οι δανειακές υποχρεώσεις προς το ΔΝΤ, με την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ να προκρίνει, «εάν φτάσουμε σε οριακό σημείο», την αθέτηση των διεθνών πληρωμών προκειμένου να καταβληθούν μισθοί και συντάξεις. Στο ίδιο μήκος κύματος ολοένα και περισσότερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που δείχνουν το συμφέρον του ελληνικού λαού από τα συμφέροντα των πιστωτών. 

Ο κ. Σακελλαρίδης τόνισε ότι «θα πληρώσουμε τον Ιούνιο από τη στιγμή που είμαστε σε θέση να αποπληρώσουμε»… Συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης είναι να είναι σε θέση να αντεπεξέρχεται στις υποχρεώσεις τις προς το εσωτερικό και το εξωτερικό.


σχετικα αρθρα