Ο μήνας του μέλιτος για τον Αλέξη Τσίπρα τέλειωσε, αναφέρει το Business Insider.

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα:

Η κυβέρνηση χάνει πολιτική στήριξη τόσο εντός όσο και εκτός, οι υπουργοί της παραδέχονται πως δεν θα μπορέσουν να καταβάλουν την επόμενη δόση προς το ΔΝΤ και η αντιπολίτευση φοβάται ότι θα επιβληθούν capital controls τα τριήμερο του Αγίου Πνεύματος. Η χώρα παραμένει εγκλωβισμένη στις διαπραγματεύσεις με τους διεθνείς πιστωτές για την αποδέσμευση της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ, ωστόσο παρά τα θετικά σημάδια από την Αθήνα, φαίνεται να υπάρχουν ακόμη πολλά σημεία απόκλισης των δύο πλευρών.

«Ο Τσίπρας κατάφερε να ανακόψει μια εσωτερική πολιτική πρόκληση από το ίδιο του το κόμμα το σαββατοκύριακο –αλλά μετά βίας. 
Μειώνεται η λαϊκή και πολιτική στήριξη», τονίζει το Business Insider.

Ακόμη, αναφέρεται στην τεράστια μείωση της δημόσιας στήριξης για τη διαπραγματευτική του θέση, με τη δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου της Μακεδονίας στα μέσα Μαΐου να δείχνει πως μετά βίας το 1/3 των πολιτών θεωρεί τώρα πως η διαπραγματευτική στρατηγική της κυβέρνησης είναι η σωστή, έναντι ποσοστού 72% το Φεβρουάριο.

Και το δημοσίευμα προσθέτει:

Τα στοιχεία αυτά έρχονται να ενισχύσουν τη θέση του στρατηγικού αναλυτή της Bank of America Merrill Lynch, Αθανάσιου Βαμβακίδη, ο οποίος υποστηρίζει ότι 'η εσωτερική εναντίωση σε έναν συμβιβασμό είναι ο βασικός λόγος για την ανικανότητα επίτευξης μιας συμφωνίας για την αξιολόγηση του προγράμματος μέχρι τώρα'. Η Αριστερή Πλατφόρμα ειδικότερα είναι πρόθυμη για έξοδο από το ευρώ προκειμένου να δοθεί τέλος στη λιτότητα.