Ο χρόνος τελειώνει για την Ελλάδα ώστε να φτάσει σε συμφωνία για μεταρρυθμίσεις με τους δανειστές της, και δεν θα υπάρξει περαιτέρω χρηματοδότηση χωρίς μια συμφωνία, είπε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ στην γερμανική εφημερίδα Bild σήμερα.

Εχει μείνει πολύ λίγος χρόνος, είπε ο Ρέγκλινγκ, και για αυτό εργαζόμαστε μέρα-νύχτα για μια συμφωνία. Χωρίς συμφωνία με τους δανειστές, η Ελλάδα δεν πρόκειται να πάρει καινούργια δάνεια. Υπάρχει επίσης και ο κίνδυνος αφερεγγυότητας, που ενέχει πολλά ρίσκα.

Ακόμα και το να χάσει μια δόση αποπληρωμής στο ΔΝΤ θα ήταν επικίνδυνο. Αυτό θα επηρέαζε και άλλους δανειοδότες όπως εμάς. Από την άλλη πλευρά, το ταμείο διάσωσης μπορεί να επεκτείνει δάνεια μόνο όταν υλοποιηθούν μεταρρυθμίσεις. Αυτή είναι η τωρινή περίπτωση και αυτός είναι ο μόνος τρόπος για την Ελλάδα να μπορέσει να αποκαταστήσει την δημοσιονομική της ευρωστία, είπε.

 Ο Ρέγκλινγκ πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να εισπράξει γρήγορα περίπου 7,2 δισεκατομμύρια ευρώ από τους δανειστές της μόλις έρθει σε συμφωνία με τα άλλα κράτη της ΕΕ.

Η γερμανική εφημερίδα Die Zeit σημειώνει ότι μετά και αυτές τις δηλώσεις του Ρέγκλινγκ η πίεση προς την ελληνική κυβέρνηση αυξάνεται.

Πάντως ο Ρέγκλινγκ εξήγησε ότι το ταμείο διάσωσης είναι σε θέση να δώσει περαιτέρω βοήθεια στην Ελλάδα ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ. Όμως η Αθήνα να πρέπει να συμφωνήσει με τους πιστωτές της σε μια δεσμευτική λίστα μεταρρυθμίσεων.

«Έπειτα από συμφωνία και την ομόφωνη γνώμη όλων των χωρών μελών της ευρωζώνης, θα μπορούσε η Ελλάδα να λάβει από εμάς σχετικά γρήγορα την τελευταία δόση του 1,8 δισεκ. ευρώ και ακόμη 1,8 δισεκ. ευρώ από την ΕΚΤ», σχολίασε ο Ρέγκλινγκ. Ένα ανάλογο ποσό είναι έτοιμο και από την πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο, πρόσθεσε. Για να λάβει όμως αυτά τα χρήματα, «η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει περαιτέρω μεταρρυθμίσεις», υπογράμμισε.

Ουσιαστικά, εκτίμησε ο επικεφαλής του ΕΜΣ, υπάρχουν αρκετά χρήματα ώστε να καθησυχάσουν τις αγορές.

Εξάλλου ο Ρέγκλινγκ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει ένα τρίτο πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα. Πρώτα όμως θα πρέπει η Αθήνα να ολοκληρώσει επιτυχώς το τρέχον πρόγραμμα. Μόνο τότε θα μπορεί να εκτιμηθεί, αν χρειάζεται νέα βοήθεια.

«Ο ΕΜΣ διαθέτει επαρκείς δυνατότητες χρηματοδότησης για κάθε ενδεχόμενο», εξήγησε. Αυτό είναι σημαντικό «για να ηρεμήσουν οι αγορές».